Lukáš Kovanda: Německý daňový poplatník bude zachraňovat i česká pracovní místa

25. březen 2020

Pandemie koronaviru ničivě zasáhla i světovou ekonomiku. Už teď je jasné, že přinese propad zaměstnanosti a další neblahé společenské jevy. Ustojí krizi česká ekonomika?

 

V první linii zasáhla současná přísná preventivní opatření oblast cestovního ruchu, mezinárodní přepravy nebo restaurace a pohostinství. Postupně se rozlévá do dalších odvětví.

„Je to velice hořký a trpký koktejl globálního poptávkového i nabídkového šoku. Do toho ropná cenová válka mezi Saúdy, Rusy a Američany. A to všechno je korunováno jakousi trnovou korunou v podobě krize zdravotnictví,“ shrnuje Lukáš Kovanda.

Nejčernější scénáře

Šíření koronaviru otřáslo světovou ekonomikou, která zaznamenala největší propad od krize v roce 2008

Zpočátku se ekonomové domnívali, že po rychlém propadu bude následovat rychlý vzestup. A že křivka současné krize bude mít pomyslný tvar písmene V. Nyní se ukazuje, že šlo o přílišný optimismus.

Nejlepším možným výsledkem by byla krize ve tvaru U. Nejčernější scénáře přitom varují před krizí kopírující tvar písmene L, což by znamenalo, že se ekonomika bude na dně potácet opravdu dlouho.

Vláda je příliš opatrná

Dosavadní opatření české vlády pro podporu ekonomiky Kovanda popisuje jako opatrnické a hodnotí známkou 3, tedy jako dobré. Chybí mu větší odhodlanost a záruky vlády. Nezazněl prý jasný signál, že vláda nedopustí propad zaměstnanosti.

Čtěte také

„100 miliard přímé a 900 miliard nepřímé podpory je slušná palebná síla. Ale ve srovnání se zahraničím, například v USA nebo Německu, tady stále jsou rezervy.“ Masivní balík německých opatření by podle něj měl naštěstí poskytnou vzpruhu i české ekonomice.

„Z ekonomického hlediska jsme 17. spolkovou zemí Německa, takže stimulace německé ekonomiky je do jisté míry i stimulací ekonomiky české. Můžeme děkovat německému daňovému poplatníkovi, který balík německých opatření platí, že myslí i na nás.“

Zemřou lidé, nebo ekonomika?

Rozhodnutí české vlády navýšit rozpočtový schodek na dějinně nejvyšší schodek 200 miliard hodnotí Kovanda jako nezbytné. „Je to stále příliš nízké číslo,“ dodává s tím, že vláda bude schodek nejspíš ještě v následujících měsících navyšovat salámovou metodou.

Je to částečně i politický tah, aby prvotní šok nebyl tak velký, domnívá se. Schodek se podle něj může nakonec vyšplhat až ke 300 miliardám korun. Dluhy jsou ale nezbytné a česká ekonomika na to podle Kovandy má.

Je na místě krátkodobě upozadit budoucnost ekonomiky v zájmu záchrany lidských životů. Současná přísná opatření mohou zachránit život až desetitisícům Čechů. „Jde o výraz lidskosti. A pak jde jakékoli ekonomické počtářství stranou.“

Další témata Radiožurnálu: současné kroky ČNB správné; vliv pandemie na kurz koruny; pozitivní změny, které koronavirová krize přinese; vývoj cen pohonných hmot.

Spustit audio

Související