Richard Hindls: Kolik dokážete sníst rýže? Dopady šíření koronaviru na ekonomiku

3. březen 2020

„Nejhorší, co se může v ekonomické oblasti stát, je panika. Nevím, kolik kdo může sníst denně balíčků rýže, ale na co jich mít doma tolik?“ ptá se ekonom.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) včera ve zvláštní zprávě ke globálním dopadům nákazy doporučila, aby vlády neprodleně zvýšily veřejné výdaje a zabránily světové krizi. Naposledy jí svět čelil v letech 2008 a 2009. Jsou obavy na místě?

Čtěte také

„Světové ekonomické orgány mobilizují, to je v pořádku. Ale nikdo neví, jak to bude vypadat na konci,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí... ekonom Richard Hindls. „Respirační choroby většinou v letním období z velké části vymizí. Nevíme, jestli třeba tohle také nečeká tuhle chorobu.“

Akciové trhy těžce propadly

„V Číně už je jenom ze dne na den něco málo přes 100 nově nakažených. To je velký propad směrem dolů. Naštěstí. Protože na začátku jich bylo denně až 4000,“ připomíná Hindls. Zároveň ale souhlasí, že akciové trhy jsou v těžkém propadu.

Nakažení koronavirem COVID-19 celosvětově k 3. březnu 2020. Zdroj: Johns Hopkins CSSE Coronavirus COVID-19 Global Cases

„Dokonce se hovoří, že všechny zisky, které se v poslední době na akciových trzích odehrály, propadly během pěti dnů. Ale akciové trhy jsou zmítány už delší dobu. Jednou jsou to obchodní války Čína–USA, potom brexit, potřetí ropa, pak Blízký východ a teď epidemie.“

Jak se nákaza šíří průmyslem?

Kvůli koronaviru se kontrolují cestující na letištích

Už teď ale vidíme rušení letů. Například česká vláda od čtvrtka 5. března zakázala lety z Jižní Koreje a severu Itálie. Šíření nákazy má už teď dopad na cestovní ruch, spousta firem začíná hovořit o home officech...

„Bude se to šířit tak, jak budou jednotlivé ekonomické sektory napadány. Začne to cestovním ruchem, dopravou, zejména tou osobní. Postupně přijde útlum některých provozů. Hlavně asi ve zpracovatelském průmyslu, který už tak na tom nebyl v Evropě v poslední době nejlépe.“

Na co mít doma rýži?

„Nejhorší, co se může v ekonomické oblasti stát, je ale panika. Když klesne důvěra natolik, že se objeví panika. Nevím, kolik kdo může sníst denně balíčků rýže, ale na co jich mít doma tolik?“ naráží Hindls na prázdné regály v obchodech.

Koronaviru čelí  také Itálie

Nehledě na šíření nákazy stagnuje německá ekonomika. Francouzská nebo italská mezičtvrtletně dokonce poklesly. Průmysl se propadá téměř v celé EU. Podle prosincových údajů Eurostatu výroba rostla pouze v šesti zemích. A do toho vstupují celní války.

Zvláštní situace v Itálii

„Zvláštní situace je v Itálii, kde se vláda rozhodla uvolnit asi 3,5 miliardy eur. Italská ekonomika je zmítaná ze všech stran: má druhý nejvyšší dluh, je zemí v Evropě nejvíce napadenou a italská vláda přichází s finanční injekcí, o které opozice říká, že je velmi malá.“

„Já to nedokážu posoudit. Země se snaží, ale pořád nemáme dost informací, jaká ta nemoc opravdu je a to může vést i třeba k panice nebo některým zavádějícím informacím.“ Česko má v tuto chvíli pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Další témata rozhovoru: obavy ze světové recese kvůli šíření nového typu koronaviru; schodek rozpočtu; nová migrační vlna kvůli uvolnění hranic Turecka; izraelské volby; reakce trhů na vítězství Igora Matoviče ve slovenských volbách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.