Ivan Hoffman: V krizi není premiér-manažer na škodu

23. březen 2020

Česká vláda se chystá prodloužit zákaz volného pohybu osob a zpřísnit ochranná opatření, která zavedla kvůli epidemii koronaviru. „Vláda působí jako spolupracující tým,“ hodnotí Ivan Hoffman.

 

„Ukazuje se, že v krizi není na škodu, když je premiérem manažer. Tedy člověk zvyklý z byznysu rozhodovat,“ říká v pořadu Jak to vidí... komentátor Ivan Hoffman.

„Politici bývají alibisté, kteří neradi riskují, otálejí a neradi jdou do nejistoty. Předností manažera také je, že nemá problém obklopit se experty, kteří jsou chytřejší než on sám. To platí v byznysu i v krizových situacích.“

Vláda osvětu zvládá

Vládě se podle Hoffmana zatím daří přesvědčit občany, že je potřeba zásadně změnit chování a běžné návyky. A to ještě předtím, než začnou hromadně umírat lidé. „Pak už to pochopí každý,“ dodává.

„Opozice se samozřejmě musí připomínat, aby se na ni nezapomnělo. V demokracii má svoji nezastupitelnou roli. Ale i ona v této situaci cítí, že může získat politické body a přízeň veřejnosti spíše konstruktivním přístupem.“ Takový podle něj zatím ukazují Piráti.

Nepřekvapil prezident, nepřekvapí ani premiér

Premiér Andrej Babiš by měl v pondělí večer pronést projev. Nejspíš neřekne nic nového. Mnoho se toho vymyslet nedá, domnívá se Hoffman a poukazuje na víkendový projev prezidenta Miloše Zemana, ve kterém také on „zůstal svůj“.

„Ten, kdo od něj chtěl, aby poplísnil opozici, celebrity a komentátory, ten se dočkal. Poskytl tím munici i svým kritikům, kteří mu tradičně vyčítají, že společnost rozděluje.“

Další témata rozhovoru: koronavirová krize v českých médiích; dopady pandemie na mezinárodní politiku a EU; nová vláda na Slovensku;

Spustit audio

Související