Kousne a nepustí... Proč brát klíšťata vážně? Za jak dlouho vás nakazí? A jak se chránit?

24. květen 2022

Klíšťatům se nejvíce daří v teplu a vlhku. A přesně takové podmínky teď panují na většině území Česka. Aktivita klíšťat poroste a spolu s tím i počty nakažených klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou. Co mají obě nemoci společného? Na kterou existuje lék? Proč má význam dát se očkovat? A dá se na klíšťovou encefalitidu zemřít?

O klíšťatech je obecně známo, že mohou být infikovaná a že mohou přenášet dvě závažné nemoci – klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu. Celých 31 % lidí se ale domnívá, že klíšťovou encefalitidu lze léčit antibiotiky. A to je velký omyl.

Čtěte také

„Jde totiž o dvě naprosto různá onemocnění, které mají společného jenom přenašeče, tedy klíště. Dalším společným znakem je, že obě nemoci mohou postihnout nervový systém, ale tím podobnost končí,“ vysvětluje Dita Smíšková z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka.

„Zásadní rozdíl je, že lymská borelióza je způsobená bakterií, což znamená, že na ni máme antibiotika. Kdežto klíšťová encefalitida je onemocnění virové, na které dosud nebyl objeven žádný lék. Tam se spoléháme na pacientův imunitní systém.“

Příznaky a léčba

Příznaky klíšťové encefalitidy začínají relativně krátce po přisátí klíštěte a připomínají chřipku. Pacienta trápí únava, zvýšená teplota, bolesti svalů, kloubů a hlavy. Tyto příznaky po pár dnech odezní. Pak ale nastupují příznaky, které značí, že byl postižen nervový systém – horečky, výrazná bolest hlavy, poruchy rovnováhy, zvracení.

„V tomto okamžiku se většina pacientů dostává do nemocnice, následovat totiž může obrna končetin. Poskytnout ale můžeme bohužel pouze léčbu symptomatickou. Pacienti dostávají analgetika a léky proti edému mozku, který téměř vždy onemocnění doprovází. Bohužel to někdy nestačí a pacient musí být převezen na jednotku intenzivní péče, protože potřebuje umělou plicní ventilaci,“ popisuje infektoložka.

Očkovací schéma proti klíšťové encefalitidě:

Klasické:

  • První dávka
  • Za 1 až 3 měsíce druhá dávka
  • Za 5 až 12 měsíců třetí dávka
  • Po 3 letech první přeočkování, další přeočkování každých pět let až do věku 60 let. Poté se interval zkracuje znovu na tři roky

 

Zrychlené letní schéma:

  • První dávka
  • Za dva týdny druhá dávka
  • Dokončení očkování podle klasického schématu

Jedině očkování

Jedinou obranou proti tomuto onemocnění, které může skončit i smrtí, je tedy očkování. Přesto je u nás proočkovanost z celé Evropy nejnižší, pouze 33 %, a jen 46 % lidí si dojde pro všechny tři dávky vakcíny základního očkovacího schématu.

Čtěte také

„Klíšťová encefalitida je zrádná i tím, že klíštěti pro nakažení stačí jen velmi krátký čas, kdy je přisáté. Pouhých deset minut. Navíc vás může nakazit, i když se ho jen dotknete a budete mít na kůži nepatrnou oděrku. S klíštětem by se tedy mělo manipulovat velmi opatrně, a nejlépe v rukavicích,“ nabádá lékařka.

Na očkování naštěstí není pozdě ani teď, kdy je klíšťová sezona v plném proudu. Existuje totiž zrychlené letní očkovací schéma, kdy se druhá dávka podává již dva týdny po první dávce. „Za dalších čtrnáct dnů jste tedy již chráněni. Vakcína navíc bude od letošního roku hrazená pojišťovnami pro osoby starší 50 let věku.“

Spustit audio

Související