Přiznání odborníka: Nevíme, jak funguje očkování proti klíšťové encefalitidě

29. březen 2017

Každopádně jinou obranu nemáte. Samotný virus klíšťové encefalitidy lékaři pořád neumějí vyléčit. Nezbývá než čekat, jak to s vámi dopadne. Může se z vás stát i invalida na vozíku.

Pokud se bojíte nakaženého klíštěte, nezbývá vám než se nechat očkovat. Sice nikdo neví proč, ale pokud jste naočkováni, klíště na vás nevleze. „Nejsou pro to žádné vědecké studie, které bych vám jako lékař mohl citovat, ale v praxi to tak je,“ říká Rastislav Maďar, odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier a předseda International Humanity.


Víte, že...
virus klíšťové encefalitidy patří do stejné skupiny jako původce žluté zimnice, západonilské horečky nebo ziky?

Jak se klíšťatům bránit? Babské rady kolují různé: že pomůže vitamín B, pivo, česnek. „Absolutní zárukou není ani repelent. Pokud máte pár, který se chrání úplně stejně, tak si jeden klíště z lesa donese vždy, druhého se ani nedotkne.“ Proč je ale u nás proočkovanost proti klíšťové encefalitidě tak malá?

Klíšťata jsou všude!

Podle Maďara si lidé pořád myslí, že na klíště narazí tak akorát v jižních Čechách, na Opavsku nebo Jesenicku. „Hlavně riziková skupina lidí 50+ má pocit, že přece nedělá nic jinak než dřív. Houbaří, rybaří, pracují na zahrádce stále na stejném místě, kde žádná klíšťata nikdy nebyla. Teď už tam ale opravdu jsou,“ varuje.


Když se vrátíte z hub a najdete klíště, které hned odstraníte, už taky může být pozdě!

A najdete je i městském parku, na zahradě u domů, v centrech velkých měst. A bude prý ještě hůř. „Navíc, když se vám přisaje klíště ve svém nižším milimetrovém stádiu nymfy, tak ho na těle vůbec neodhalíte.“ Virus se do vašeho těla přenese už za 2 h od přisátí klíštěte. Některé studie prý mluví jen o desítkách minut.

Příznaky a (vážné) následky

První příznaky nakažení jsou velmi podobné chřipce, pak ustoupí a máte pocit, že je vyhráno. „Pokud se ale viru podaří překonat bariéru mezi krví a centrálním nervovým systémem a vstoupí do oblasti mozku, máte problém. Vir totiž likviduje mozkové buňky.“ Jaké mohou být následky?

Klíště

Od těžkých psychických problémů až po slepotu, hluchotu, obrnu nebo jen poruchy paměti, spánku... „Zatím nedokážeme dostat virus ven z těla. Takže čekáme, jak to nakonec dopadne. Pokud jdete k lékaři s pouhým dvojitým viděním a závratí, klidně se můžete domů vrátit na invalidním vozíku.“

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.