„Když mají kamarádi milenky, tak já taky.“ O krizi středního věku s psychologem Jiřím Novákem

25. únor 2022

S krizí středního věku je to jako s pubertou. Někdo ji má divokou, jiný si jí skoro nevšimne, říkál psycholog Jiří Novák. Prošel si jí on sám? A můžete se na ni připravit? V pořadu Dva na Dvojce se také dozvíte, jak krize středního věku dlouho trvá a jaké jsou motivy žen a mužů k nevěře.

„Výzkumy říkají, že krize středního věku trvá u mužů od tří do deseti let. U žen je doba poloviční. Prožívání je trochu odlišné. K rozpadům rodin dochází spíše z popudu mužů. Jsou ješitnější, a když vidí, že kamarádi mají milenku, tak aby se cítili rovnocenní, pořídí si ji taky. A bohužel rozbijí rodinu,“ vysvětluje psycholog Jiří Novák.

Když žena necítí uznání, hledá ho jinde

„Krize středního věku není tak tragická. Horší je, když dojde i ke krizi manželské. Muž přestává mít zájem o manželku, zatímco u žen sexuální aktivita naopak stoupá. Pár musí najít nějaký motiv, aby zůstal pohromadě. Když jeden z nich nechce pokračovat, tak je jakékoliv poradenství marné.“ 

Podle statistik jen málo Čechů dodržuje manželskou věrnost. „Představte si muže, který leží na gauči, čte noviny a pije pivo. Manželka chce, aby ji pochválil. On to neudělá, protože muži nemají potřebu se emotivně nějak vyjádřit. Tak hledá pochvalu a uznání někde jinde. Žena potřebuje ujištění, že je o ni zájem, že dělá věci dobře. A když se k ní manžel nemá, tak ji ponouká, aby k nevěře došlo,“ vysvětluje psycholog Jiří Novák.

Spustit audio

Související