Kdo mléčnou čokoládu s celými oříšky nešidí? Výsledky dTestu
Správný poměr kakaa, mléka i ořechů, umícháno tak, aby se to v puse jen rozplývalo. Časopis dTest prověřil kvalitu 11 mléčných čokolád s ořechy. Která chutnala nejlépe?
Časopis dTest se v analýzách zaměřil na dražší čokolády. Od těch levnějších se liší hlavně tím, že lískové ořechy jsou v nich celé, ne drcené, vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška. Testem prošly známé značky i značky privátních řetězců.
Čokolády svazují jasná pravidla
Zatímco na obsah oříšků podle Maryšky žádný limit stanovený není, složení čokolády je pevně definované:
- minimální obsah kakaa (tzv. kakaové sušiny) nesmí být v mléčné čokoládě nižší než 25 %
- předepsaný obsah mléčného tuku je minimálně 3,5 %
- celkový obsah mléčné sušiny musí být minimálně 14 %
Bez plísní, ale chuťově slabé
Časopis dTest se také zaměřil na bezpečnost čokolád. Od čokolády oddělili ořechy a prověřovali, jestli neobsahují mykotoxiny nebo plísně. „Všechny testované čokolády byly ale naprosto čisté,“ uklidňuje Maryška.
Chuťově dopadly čokolády překvapivě průměrně. Nejlepší známka byla dobrá. Čokolády sráželo dolů třeba právě to, že měly problém s kvalitou samotných oříšků. Některé měly nahořklou chuť a nebyly „svěží“.
Výsledky dTestu:
●Nejvíce bodů v hodnocení posbírala čokoláda s lískovými ořechy Rossman enerBio (měla vysoký obsah mléčné sušiny a mléčného tuku)
●Nejvíce oříšků předvedla čokoláda značky Lidl Fin Carré
●Nejvíce hodnotitelům chutnala čokoláda Karina
●Na chvostu tabulky je britská specialita Cadbury Dairy Milk Wholenut (obsahovala palmový olej a bambucké máslo)
Dvojí kvalita čokolád
Časpis dTest se v rámci analýzy vydal také za hranice. Konkrétně do Německa. K čokoládám, které se prodávají v českých řetězcích Lidl, Kaufland a potom k české variantě čokolád Milka a Rittersport, nakoupil tytéž výrobky i v Německu.
„Ukázalo se, že složení čokolád Lidl Fin Carré, Kaufland K Classic a Rittersport bylo úplně shodné, ať už jde o deklarované složení nebo chuťový vjem,“ říká Maryška. Jediný rozdíl byl u čokolády Milka. Ta měla sice v obou případech totožné složení, ale německá varianta chutnala trochu jinak. Hodnotitelům víc chutnala ta česká.
Související
-
Jednoduchý trik, jak bez ochutnání v obchodě poznat kvalitní vánoční cukroví
Tradice velí, že vánoční stůl musí být štědrý. Na pečení cukroví dnes ale nemá každý čas, a tak si musí vypomoci kupovaným. Jak bez ochutnání poznat to kvalitní?
-
Cukr, cukr, cukr! Test ochucených balených vod potvrdil jejich hlavní problém
Máte před sebou náročný pracovní den, a tak si ho chcete trochu zpříjemnit. Koupě vody s oblíbenou příchutí se zdá být tím nejmenším hříchem. Jenže zdání klame.
-
Mýty o čokoládě: Nejlepší není z Belgie ani ze Švýcarska!
Na hřbitově čokolády ale paradoxně nenajdete ani tu mytickou belgickou, ani švýcarskou. Jsou tam edice té nejlepší, které se už nevyrábějí. A kdeže to je?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka