Cukr, cukr, cukr! Test ochucených balených vod potvrdil jejich hlavní problém

2. duben 2019

Máte před sebou náročný pracovní den, a tak si ho chcete trochu zpříjemnit. Koupě vody s oblíbenou příchutí se zdá být tím nejmenším hříchem. Jenže zdání klame.

Pořad A DOST! internetové televize Stream.cz se při svém testování tentokrát rozhodl zaměřit na ochucené balené vody. Odborníci zkoumali 18 druhů vody od domácích i zahraničních výrobců a sledovali jejich složení a případný obsah nežádoucích látek tipu pesticidů a dalších chemikálií. Nakonec se však hlavním rizikem u všech testovaných vzorků ukázal být nenápadný „jed“ – obyčejný cukr.

Já si takovou vodu nekupuju, protože není jediný důvod, abych si nenatočil vodu z kohoutku a ten citron si tam nenakapal sám. Je to mnohonásobně levnější, nevznikají tuny plastů, se kterými si celý svět neví rady, ani tady v naší zemi. Nemusím se odnikud s ničím tahat a nemám tam žádnou chemii, protože mimochodem některé z těch ochucených vod jsou bohužel i chemicky konzervovány.
Jan Tuna

Všeho moc škodí

Hlavním úskalím je, že výrobci uvádějí na etiketách obsah látek včetně cukru ve 100 mililitrech případně ve 100 gramech vody. Pět šest gramů cukru v tomto množství tedy nepůsobí nijak nebezpečně, ovšem málokdo vypije za den pouze deci ochucené vody. Když už si ji koupíme, vypijeme ji většinou celou anebo aspoň její větší část. A v tom je ten háček. Některé ochucené vody o objemu litr a půl totiž obsahují celkem až 20 kostek cukru.

Osobně bych si nekoupil žádnou z ochucených vod, přiznává Jan Tuna

To znamená, že když třeba v kanceláři postupně během dne takovou vodu popíjíte, vůbec vám nedojde, kolik cukru do sebe dostanete, varuje Jan Tuna, moderátor, scenárista, dramaturg a režisér internetové televize Stream.cz. Přitom podle Světové zdravotnické organizace bychom denně měli přijmout maximálně 25 až 50 g uměle přidaného cukru, tedy asi šest až dvanáct kostek.

Většina z 18 druhů testovaných ochucených vod ale překvapivě neobsahovala umělá sladidla, zato někde byl kromě cukru přítomný také glukózo-fruktózový sirup. Ochucené vody neobsahovaly ani takové množství pesticidů, jaké předchozí nezávislé testy pořadu A DOST! objevily ve vodách bez příchuti. To je ale zřejmě dáno tím, že ty ochucené byly stáčeny v pozdějším období po postřicích polí chemikáliemi.

Výsledky testu

Vítězem nezávislých testů A Dost! se stala francouzská voda Perier Citron, která neobsahovala vůbec žádné cukry, umělá sladidla ani konzervanty, pouze přírodní aromata. Litr této vody ovšem stojí 38 Kč. Mezi slazenými vodami se vítězem staly angreštový Rajec a citronová Mattoni. Neobsahují glukózovo-fruktózový sirup ani chemický konzervant.

Propadákem se stala slovenská citronová minerálka Gemerka. Obsahuje největší množství cukrů, navíc jen ve formě glukózovo-fruktózového sirupu, a k tomu také chemický konzervant benzoan sodný.

autoři: Jiří Holoubek , Šárka Volemanová , Jan Tuna , and
Spustit audio