Jiří Hlaváč: Nostalgie po komunismu? Nesrovnávejme. Hledejme spíš to, co by se nemělo vrátit, a co naopak nefunguje

24. říjen 2019

Podle průzkumu pro projekt Paměť národa třetina respondentů starších 40 let nevěří, že sametová revoluce změnila jejich život k lepšímu. Čtvrtina oslovených si myslí, že rok 1989 v jejich životě nic nezměnil. Lidé na minulém režimu oceňují zejména jistotu zaměstnání a sociální péče. Je skutečně po čem si stýskat?

Nostalgie při srovnávání je pochopitelná u lidí, kteří řeší bytovou krizi nebo bojují s vážnými zdravotními problémy a podstupují nákladnou léčbu, myslí si Jiří Hlaváč. Každý má své zkušenosti a své představy a ty jsou nepřenosné, proto bychom měli srovnávání nechat na každém jednotlivci.

„Hledejme spíš to, co by se zásadně vrátit nemělo, a naopak to, co nefunguje tak, jak by fungovat mohlo,“ dodává hudebník a pedagog Jiří Hlaváč. Podle něj jsme řadu příležitostí v uplynulých třiceti letech taky promrhali.

Jsme stále na cestě

A co by se tedy nemělo v žádném případě vrátit? „Nedovedu si představit, že by mi někdo určoval, kam smím nebo nesmím vycestovat, kdy a za kým,“ uvažuje Hlaváč.

Čtěte také

„Nemělo by se vrátit, aby se personální politika vedla podle příslušnosti k jakékoliv politické straně a aby velmi schopní lidé dlouhodobě dopláceli na neschopnost svých nadřízených.“

Naopak bychom se měli snažit zlepšovat vzájemnou komunikaci. Stát by také měl podle Jiřího Hlaváče chránit své občany před podvodníky, kteří by neměli mít možnost ovlivňovat pravidla hry.

Další témata rozhovoru: nový císař Japonsko; harmonie v hudbě vs. harmonie v životě; státní vyznamenání; státní ceny za umění; plyšoví maskoti a „bublináři“ v centrech českých měst; návrat tramvají na Václavské náměstí; fotbalový zápas Slavie Praha proti Barceloně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.