Je ruská zmrzlina stejně dobrá jako dřív? Odborníci se na ně podívali

18. červenec 2019

„Ruská zmrzlina už dávno není tak dobrá, jako bývala dřív,“ píší lidé do různých diskuzí. I proto se časopis dTest rozhodl prozkoumat toto tvrzení. Jak výzkum dopadl?

Stesk po staré dobré smetanové zmrzlině je zbytečný. Testem prošlo 11 vzorků ruské zmrzliny. Zkoumalo se, kolik obsahují tuku nebo jestli se do výrobku nepřidává rostlinný olej. „Ruská zmrzlina nás velmi mile překvapila,“ říká Jan Maryška z časopisu dTest.

Deset ze zkoumaných vzorků se hlásí do kategorie smetanových zmrzlin. To je taková, která obsahuje jen smetanu a mléčný tuk a neobsahuje přidané oleje. Devět z nich bylo úplně poctivých bez výhrad. Mýtus tím tak podle Maryšky vzal za své.

Výsledky dTestu ruských zmrzlin

  • nejlepší byly zmrzliny značek J.A.D. a Tipafrost
  • nejhůř dopadla zmrzlina Moroženoje značky Kaufland/K-Classic (hlavně kvůli obsahu rostlinného oleje)

Zkoumalo se i, jak rychle zmrzlina taje. Rychlost odtávání pravděpodobně souvisí s přítomností stabilizátorů. Většina zmrzlin měla špičkovou stabilitu, po čtvrthodině z nich neukápla ani kapička. Akorát jedna ztratila zhruba procento hmotnosti, zrovna ta žádný stabilizátor neměla.“

Ruská? Spíše česká zmrzlina

Zmrzlinový sendvič mezi dvěma oplatkami je jeden z prvních typů porcované zmrzliny. Takto se balená zmrzlina prodávala už na začátku 20. století. Ve 30. letech se začala vyrábět v Sovětském svazu, do Československa se dostala až po válce.

V průběhu normalizace se u nás už prodávala ruská zmrzlina vyráběná v Československu. Ruský originál tu tedy dost dlouho není. „Zmrzlina dřív opravdu byla ruská. Ale byl to tak specifický tvar a typ, že se pojmenování vžilo jako obecný popis pro celou kategorii.“

Spustit audio

Související