Jednoduchý trik, jak v obchodě poznat „zdravější“ nanuk a zmrzlinu

16. červen 2016

Podle české legislativy existuje celkem šest druhů nanuků. Poznáte to na obalu. „Pokud koupíte nanuk, kde je mléčný tuk nahrazený rostlinným, je to výživový problém,“ říká Jana Dostálová z VŠCHT Praha. Proč?

Lidé si už dlouho myslí, že rostlinné tuky jsou zdravé a živočišné ne. „To ale platilo v době, než se začaly používat tuky z palem: palmový, palmojádrový, kokosový... Z těchto tekutých olejů prostě neuděláte polevu nebo náplň. Nedají se použít ani do mražených krémů,“ vysvětluje Dostálová.

Jaké druhy zmrzlin najdete na našem trhu? 

  1. mražený krém mléčný (hlavní surovina je mléko a mléčný tuk; jiný tuk tady být nesmí)
  2. smetanové krémy (má vyšší obsah tuku)
  3. tvarohové (mléko je nahrazeno tvarohem nebo jogurtem)
  4. mražené krémy s rostlinným tukem (těch je na trhu většina!)
  5. vodové (je to jen zmrazená voda s cukrem, kyselinou citronovou + příchutě a barviva)
  6. ovocné (musí obsahovat alespoň 15 % ovocné složky)

Správná volba?

Logo

Nejrůznější palmové tuky se používají proto, že jsou levnější. Musejí se dochucovat. To živočišné mléčné tuky mají chuť a vůni samy o sobě. „Rozhodně bych doporučovala vybírat mléčné a smetanové nanuky. Ty s rostlinným tukem opomíjejte.“ Smetanová je třeba ruská zmrzlina.

Ovocné nanuky

„Pozor ale na to, že má vysokou energetickou hodnotu. Takže jí nesmíte sníst mnoho.“ Ovocné (dřeňové) zmrzliny musí ze zákona obsahovat až 15 % ovocné složky a pak různé sorbety, které jsou z hlediska složení ty nejkvalitnější (nejméně 25 % ovoce).

Točená zmrzlina

„Místo ovoce můžete v sorbetech najít i ořechy: pistácie, vlašské ořechy a další,“ varuje Dostálová alergiky. U točené zmrzliny univerzální rada neexistuje. „Existuje jich nepřeberné množství a záleží na výrobci, z čeho ji vyrobí.“ Ale i tak musí dodržovat legislativu.

Spustit audio