Letní stravovací desatero! Návod na výrobu domácího smetánku nebo rada, čím nahradit zmrzlinu

10. červen 2016

Léto je tu a zřejmě nebudete chtít trávit příliš času u plotny. Jestli chcete udělat něco pro svůj životní styl, proměnit své tělo a užít si léto naplno, máme pro vás desatero, které vaše tělo nezatíží a spíš vám bude ku prospěchu.

1. Vyhněte se zákuskům
Budou vás lákat. Ale nahraďte je ovocem. Nebo zkuste třeba naředit tvaroh mlékem (vznikne chutný smetánek) a přidejte banán, kiwi a pomeranč. Dochuťte třtinovým cukrem a skořicí.

2. Volte lehčí masa
Krůtímu nebo kuřecímu byste měli dát přednost, kdykoliv to je jen možné. Můžete ho grilovat jako steaky a lze použít i mleté.

3. Používejte spíš olivový olej

4. Vyměňte brambory a rýži za grilovanou zeleninu
Pokud si chcete vychutnat lehčí jídla, vyměňte přílohy plné škrobu. Připravit grilovanou zeleninu je hračka a je tak chutná, že vám ty brambory, rýže a těstoviny nebudou ani trochu chybět.

5. Pokuste se sestavit svůj jídelníček ze salátů
V horkých letních dnech máte skvělou příležitost vyzkoušet všechny výhody salátů. Jsou hotové za chviličku, takže nemusíte trávit v kuchyni věčnost, jsou lehké, pomáhají vám udržovat štíhlou postavu, jsou osvěžující

6. Vyměňte zmrzlinu za mražený jogurt
Stejně lahodný jako zmrzlina, ale lehčí? Mražený jogurt je krémový, ledový, výtečný a obsahuje méně kalorií než obyčejná zmrzlina.

7. Pijte opravdu hodně vody
Voda je důležitá ve všech obdobích roku, ale během horkých letních dnů je absolutně nezbytná. Zkuste vypít alespoň 2–3 litry za den, a pokud je horko, tak i více. Voda vás nejen hydratuje a tím zajišťuje, že má vaše tělo všechno, co potřebuje, ale taky zaplní váš žaludek, a tak nebudete mít takový pocit hladu.

8. Solte méně
Naše těla sice potřebují sůl, ale ne v takovém množství, které přijímáme. Veškerá přebytečná sůl může vyústit ve zdravotní problémy. Nemluvě o tom, že se po ní necítíte nejlépe. Léto je skvělou příležitostí dát si od soli prázdniny: jídlo může chvíli chutnat trochu zvláštně, ale žádný strach – nebude to trvat ani týden nebo dva a rychle si na to zvyknete.

9. Udržujte si dobrou náladu
Co jiného k dobré životosprávě nezbytně patří?

10. Poslouchejte pravidelně vysílání Dvojky
Protože ta Vám dobrou náladu zaručí. To vám vzkazuje Jakub Kaloč.

Jakub Kaloč
autor: jkč
Spustit audio