Je lepší pivo ze skla, nebo z plechu? Jak dlouho vám doma vydrží? Odpovídají zkušení sládci

12. červen 2020

Skladování piva rozhoduje o kvalitě piva, shodují se sládci z křivoklátského minipivovaru Matuška. Stejně jako na tom, že uvařit si pivo doma není zas taková věda.

Pivo je možné dělit podle různých kritérií. Starší dělení podle stupňovitosti piva nahradilo v roce 1997 dělení podle barvy. Rozlišují se tak čtyři základní skupiny – piva světlá, polotmavá, tmavá a řezaná.

Sládci Adam Matuška a Jan Najbrt z minipivovaru Matuška připomínají ještě dělení podle způsobu kvašení na spodní a svrchně kvašená piva. „Je to podobně jako u rozdělení vín na červená a bílá. V zahraničí jde o označení ale a lager.“

Co rozhoduje o kvalitě piva?

Výčepní pivo může nesprávným skladováním a následným ochlazením zažít šok, který se podepíše na chuti

Dříve o kvalitě piva rozhodoval kvalitní sklep. „Skladování piva je velmi důležité i dnes. Pokud je pivo skladováno v teple a následně je ochlazeno chladicím zařízením v pípě, může utrpět šok. A to samozřejmě ovlivní výslednou chuť.“

„Hlavně u nepasterizovaných a nefiltrovaných piv z malých pivovarů může špatným skladováním dojít k rozkladu kvasnic a zkažení piva. Jejich skladování je tedy obzvlášť důležité.“

Sklo, nebo plech?

Mohlo by se zdát, že na chuť piva může mít vliv i to, v čem je prodáváno. Sládci z minipivovaru ale uklidňují, že je to v podstatě jedno. „U plechu jde jen o stoprocentní ochranu. Plechem neprojde žádné světlo ani slunce.“

Stáčení piva do skla nebo do plechu nemá na výslednou chuť žádný vliv

Co ale výslednou chuť piva ovlivnit může, je hygiena při jeho výrobě a distribuci. „Stále platí, že pivovar pivo vaří, ale výčepní ho dělá. Čistota pivního vedení je tedy obzvlášť důležitá.“

Boom domovarníků

Domácí vaření piva se rozmáhá. Informace k výrobě jsou dostupné a není potřeba ani žádné speciální vybavení. „Stačí čtyři základní pomůcky – nerezový nebo smaltovaný hrnec, potravinářský kýbl na kvašení, teploměr a sacharometr,“ radí sládek.

Počítat je ale nutné s tím, že výroba domácího piva zabere osm až deset hodin. A ne vždy se to obejde bez nehod. Pokud se kvasí pivo pod tlakem, je nezbytné neudělat žádnou chybu.

Mnoho návodů, rad a inspirací k domácímu vaření piva poskytuje facebooková skupina Domácí pivo.

„Základ při výrobě piva je kvašení, dokvašování a stáčení piva. Poslední fáze výroby je klíčová. Právě tady se dělá nejvíce chyb, kvůli kterým se pivo kazí,“ říká Najbrt. Pokud vše proběhlo správně, vydrží domácí pivo rok až dva. Nepasterizovaná nebo nefiltrovaná piva mají trvanlivost kratší, zpravidla dva měsíce.

Jak vybírat pivo?

Na světě je přes 120 pivních stylů. Může si ho tak oblíbit i milovník vín, protože existují piva, která jsou méně hořká nebo která dozrávají v sudech po víně. Vínu se tak alespoň trochu přibližují.

Čtěte také

Nejrozšířenější pivní styl je pivo plzeňského typu, které pochází z Čech. Jde o spodně kvašené pivo světlé barvy s vyšší hořkostí. Podle stupňovitosti jde většinou o desítku, jedenáctku nebo dvanáctku.

Stále oblíbenější jsou ale i různé speciály nebo třeba pivo bezlepkové. Při jeho výrobě se používají speciální slady, surogáty a enzymy, které dokážou naštěpit peptidy.

„Malé pivovary mají ve výrobě nových piv poměrně volnou ruku. Jdou naproti celosvětovému trendu, který říká, že se pivo vyrovná vínu. Pivo se tak dostává do top michelinských restaurací, což byla před deseti lety věc nemyslitelná,“ uzavírá Jan Najbrt.

Spustit audio

Související