V pivu z plechovky na hliník nenarazíte, zjistil nezávislý test pořadu A DOST!

22. listopad 2018

V pořadu A DOST! piva testují pravidelně. Tentokrát se zaměřili na piva v plechovkách a zajímalo je hlavně to, jestli neobsahují nebezpečné nebo zdraví škodlivé látky.

Tvůrci pořadu tentokrát vůbec nehodnotili chuť piva, ale zaměřili se na to, co obsahuje. U piv prodávaných v plechovce je nasnadě otázka, zda se z obalu neuvolňuje do nápoje hliník. Podle Jana Tuny, redaktora a moderátora pořadu na internetové televizi Stream.cz, se čeští milovníci piva nemají čeho obávat. Test neprokázal, že by se z plechovky, pokud je nepoškozená, uvolňovaly soli hliníku.

Odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické dále zjišťovali, zda devatenáct druhů testovaných světlých ležáků neobsahuje nebezpečné plísně z ječmene nebo rakovinotvorný herbicid glyfosát.

Kvalitní ječmen, zdravé pivo

„Toxické produkty plísní ukazují, z jak kvalitního ječmene respektive sladu bylo pivo vyrobeno. Možná na to měly vliv poslední suché roky, ale každopádně výsledky se každoročně zlepšují,“ konstatuje potěšující skutečnost Jan Tuna.

02924798.jpeg

Pouze u dvou piv byla zjištěna zvýšená hodnota mykotoxinu deoxynivalenolu (DON), který může při dlouhodobém pravidelném příjmu způsobovat například onemocnění jater nebo ledvin. Výrobce těchto piv, pivovar Lobkowitz, by proto měl dát na doporučení odborníků a prověřit svého dodavatele.

Naopak takřka žádné mykotoxiny neobsahoval světlý ležák Braník, Staropramen a pivo Stella Artois. „Do všech tří ale výrobci přidávají mezi pivaři neoblíbený tetrahop, což je izomerizovaný chmelový extrakt neboli chemicky upravený chmelový výtažek. Ten ovlivňuje hořkost a především drží pěnu. Piva se zeměpisným označením české pivo by ho obsahovat neměla,“ dodává Jan Tuna.

Pivo bez herbicidů?

Herbicid glyfosát se na našich polích používá běžně kvůli likvidaci plevele a na takzvanou desikaci, tedy seschnutí obilí ještě před sklizní. Test pořadu A DOST! ukázal, že všechna piva obsahovala méně než 5 mikrogramů glyfosátu na kilogram, což je současná limitní zjistitelná hodnota.

Výzkumníci proto do budoucna uvažují o dalším snížení této hranice, aby se daly v laboratoři měřit i nižší hodnoty výskytu této látky.

Jana Tunu a jeho kolegy z televize Stream.cz tentokrát nezajímalo, jak pivo v plechovce chutná, ale co obsahuje

Čistá chuť piva

Kromě škodlivin odborníci zkoumali i obsah zdraví prospěšných látek – antioxidantů například polyfenolů. Ukázalo se, že v tomto ohledu nejsou mezi testovanými pivy velké rozdíly. Nejlépe dopadlo pivo Rychtář, nejhůře Stella Artois.

Pomyslnými vítězi testu jsou piva Staropramen a Budweiser Budvar. Ten podle Jana Tuny jako jediný neobsahoval žádné chmelové polotovary a je tedy vyrobený čistě přirozeným postupem pouze z vody, chmele a ječného sladu.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Související