Je důležité si rozmyslet, co od sušení očekáváte, říká redaktorka dTestu

16. červenec 2021

Sušení potravin je jednou z nejstarších metod konzervování jídla. A mnoho příznivců si najde i v současnosti. Časopis dTest prověřoval, jak v různých testech obstály elektronické sušičky potravin.

Čtěte také

„Důležité je, aby měla elektronická sušička nastavitelný termostat, aby bylo možné regulovat teplotu sušení, a také časovač,“ poznamenává redaktorka časopisu dTest Sabina Andree. Sehnat se podle ní dají jak levnější sušičky s menším výběrem funkcí, tak propracovanější přístroje, které nabízejí například i sušení těstovin, květů nebo ryb. „Je důležité si rozmyslet, co od sušení očekáváte. Jestli budete sušit velmi často a intenzivně nebo spíš jednou za rok.“

Rozměry i počet plat

Rozdíly jsou mezi sušičkami například v rozměrech, počtu sušících plat nebo třeba v hlučnosti. „Hlučnost je určitě důležitý parametr, protože sušení trvá poměrně dlouho a občas sušička může vlastně jet klidně celý den,“ říká Andree. A právě v této oblasti ale testované sušičky obstály podle ní velmi dobře.

Do laboratoře dTestu putovalo 11 sušiček potravin, které disponovaly počtem plat od čtyř do osmi. Jeden typ sušičky pak měl podobu malé trouby. Nejzásadnější byla samotná zkouška sušení. Prověřovala se ale také snadnost obsluhy, již zmiňovaná hlučnost sušiček, kvalita zpracování přístrojů a také bezpečnost či spotřeba elektrické energie.

Nejdéle se suší víno

Kvalita sušení se podle redaktorky dTestu zakoušela na pěti různých potravinách, šlo o jablka, hroznové víno, jahody, houby a hovězí maso. „Výsledky nás překvapily, protože si sušičky se sušením opravdu velmi dobře poradily. Výkony byly velmi vyrovnané,“ podotýká Sabina Andee. Všechny sušičky díky tomu získaly dobrou známku.

Výsledky testů:

● Na prvním místě skončila sušička Sencor SFD 851 GR. Byla zároveň také nejlevnější sušičkou z celého testu.

● Na druhém místě se umístila sušička ECG.

● Na třetím pak ETA Fresa.

● Sušička Klarstein Fruit Jerky Plus 6, která připomíná troubu, se umístila na místě šestém. Zároveň byla vítězem testu sušení.  

Za co se ale snižovala známka, byla například doba sušení. Nejdéle trvalo sušení hroznového vína. Rekordmanem bylo podle Andree pětatřicetihodinové sušení u jedné ze sušiček. „Nejkratší dobu trvaly houby a jahody, kdy se to pohybovalo zhruba okolo čtyř až sedmi hodin. Maso se suší většinou kolem deseti hodin a jablka a jahody tak kolem pěti až devíti hodin.“ Cena testovaných sušeček se pohybovala v rozmezí od tisíce do tří tisíc korun.

Spustit audio

Související