Většina z testovaných kuchyňských čističů si nedokázala s mastnotou poradit, zjistil dTest

7. listopad 2020

Úklid kuchyně patří k dennímu chlebu většiny z nás. V boji s mastnotou nebo s vodním kamenem pomáhá široká škála čisticích prostředků. Jak se v nich vyznat a který vybrat, radí časopis dTest.

Časopis dTest otestoval celkem 15 kuchyňských čisticích postředků. Všechny byly určeny k ošetření omyvatelných ploch, nesmělo se ale jednat o dřevo či hliník. Většina z nich byla určena pro boj s mastnotou.

Testované vzorky se musely poprat s dalšími čtyřmi druhy kuchyňských nečistot – konkrétně s připáleným mlékem, zaschlým žloutkem, odolnou kuchyňskou usazeninou a vodním kamenem,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška. 

Marný boj

Největším zklamáním testu byly výsledky boje proti kuchyňské mastnotě. Přestože bylo chemické složení všech prostředků uzpůsobeno na boj s mastnotou, většina z nich si s ní nedokázala poradit ani po dlouhých desítkách minut působení.

Dobře si s mastnotou poradily pouze čtyři z testovaných. Většina obdržela známku dostatečnou, nebo dokonce známku pět.

Výsledky dTestu:

  • Dobře dopadly pouze dva výrobky: Cillit bang a W5 z Lidlu.
  • Nejlépe fungujícím prostředkem šetrným k životnímu prostředí byl čistič značky Frosh.
  • Nejhůře se dařilo značce Fixinela, která i když si na práci nárokovala 20 minut času, přesto nedokázala pohnout s velkou částí nečistot.

Ochrana životního prostředí

Jedním ze sledovaných parametrů byla i deklarovaná ekologičnost prostředků šetrných k životnímu prostředí. Ukázalo se, že běžný čisticí prostředek, který se nedeklaruje jako ekologický, skutečně patří k drsnější domácí chemii. Na místě je tedy použít rukavice a ochranu zraku. Většina z takovýchto prostředků totiž obsahuje louh, který může způsobit nepříjemné poleptání.

Čisticí prostředek, který se deklaruje jako ekologický, by neměl obsahovat konzervanty. Dobré je ho použít u domácích čističek odpadních vod. Rozhodně je třeba se vyhnout prostředku, který má v sobě dezinfekční přísadu. „Kuchyňský čistič, který zároveň slibuje dezinfekci, není vhodný pro domácí čističky,“ upozorňuje Jan Maryška.

Jde to i bez chemie

Jde to i bez chemie. Většinu nečistit vyčistí ocet a jedlá soda

Záslužná jistě je střídmost v používání čisticích prostředků. Vyčistit téměř cokoli lze totiž i s pomocí obyčejného octa a jedlé sody bez zatížení životního prostředí.

Dobrá rada nad zlato je také s úklidem si co nejvíce pospíšit. Pokud totiž budete řešit připáleninu či rozlité mléko co nejdříve, vynaložíte méně námahy s minimem chemických prostředků,“ uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

Související