Jahodová příchuť vs. jahodové aroma. Jaký je v tom rozdíl? A proč ve vanilinovém cukru vanilku nenajdete? Vysvětluje Jan Tuna

28. leden 2022

Na obrázku vidíte pomeranč, ale ten tam vůbec není. Jen jeho příchuť. Nejedná se však o klamání spotřebitele. Složení je tam popsáno, vysvětluje novinář Jan Tuna problematiku značení potravin.

Ve svém pořadu Tuna vs dostává od diváků řadu podnětů. „Pitíčko v krabičce s příchutí pomeranče je obarvená aromatizovaná slazená voda. Barvu tomu dodaly přírodní karoteny, cože je ta lepší varianta. A aby to chutnalo jako pomeranč, je tam kyselina askorbová, tedy vitamin C.“

Jahodová příchuť: syntetická i přírodní

„Příchuť není definovaná,“ připomíná Hana Střítecká z organizace Fér potravina. „Když tam bude napsáno jahodová příchuť, tak je to syntetické. Když tam bude přírodní aroma, tak je to extrakt z té jahody. Ale není jasné, jaký podíl potraviny tam je. Například na džusech už podíl ovocné šťávy být musí.“

„V obchodě často kupujeme vanilkový cukr. Ale když je tam napsáno vanilinový, tak to s vanilkou nemá nic společného, protože je tam jen vanilínové aroma,“ doplňuje Jan Tuna.

„Vanilka je po šafránu druhé nejdražší koření. V naprosté většině je to cukr ovoněný ethylvanilinem. Je to aroma vanilky vyrobené z hnědouhelného dehtu. I v historii lidé vyráběli různé náhražky a vůně.“

Jak si vyrobit pravý vanilkový cukr? Je lepší jogurt bílý nebo ochucený? Kdy může výrobek získat označení Fér potravina?

Spustit audio

Související