Jahodová příchuť vs. jahodové aroma. Jaký je v tom rozdíl? A proč ve vanilinovém cukru vanilku nenajdete? Vysvětluje Jan Tuna
Na obrázku vidíte pomeranč, ale ten tam vůbec není. Jen jeho příchuť. Nejedná se však o klamání spotřebitele. Složení je tam popsáno, vysvětluje novinář Jan Tuna problematiku značení potravin.
Ve svém pořadu Tuna vs dostává od diváků řadu podnětů. „Pitíčko v krabičce s příchutí pomeranče je obarvená aromatizovaná slazená voda. Barvu tomu dodaly přírodní karoteny, cože je ta lepší varianta. A aby to chutnalo jako pomeranč, je tam kyselina askorbová, tedy vitamin C.“
Jahodová příchuť: syntetická i přírodní
„Příchuť není definovaná,“ připomíná Hana Střítecká z organizace Fér potravina. „Když tam bude napsáno jahodová příchuť, tak je to syntetické. Když tam bude přírodní aroma, tak je to extrakt z té jahody. Ale není jasné, jaký podíl potraviny tam je. Například na džusech už podíl ovocné šťávy být musí.“
„V obchodě často kupujeme vanilkový cukr. Ale když je tam napsáno vanilinový, tak to s vanilkou nemá nic společného, protože je tam jen vanilínové aroma,“ doplňuje Jan Tuna.
„Vanilka je po šafránu druhé nejdražší koření. V naprosté většině je to cukr ovoněný ethylvanilinem. Je to aroma vanilky vyrobené z hnědouhelného dehtu. I v historii lidé vyráběli různé náhražky a vůně.“
Jak si vyrobit pravý vanilkový cukr? Je lepší jogurt bílý nebo ochucený? Kdy může výrobek získat označení Fér potravina?
Související
-
Džus, nektar, ovocný nápoj? A s dužninou nebo bez? Nenakupujte zbytečně draho!
S pomerančovým koncentrátem se obchoduje na burze stejně jako se zlatem. Jinak je to se 100% pomerančovými džusy. Časopis dTest zjistil, že na ceně u nich nezáleží.
-
Vánoční pečení. Podle čeho vybrat skořici, vanilkový cukr nebo máslo, radí časopis dTest
Předvánoční čas je spjat také s přípravou vánočního cukroví. Zatímco recepty se dědí z generace na generaci, výběr surovin v obchodech se mění. Podle čeho vybírat?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.