Ani salmonela, ani částečky teflonu. Česká biovajíčka obstála na výbornou, prokázal dTest

7. duben 2025

Vejce z biochovu nebo volného výběhu od slepic, které mají přirozený pohyb i stravu, jsou z výživového hlediska kvalitnější než vejce z klecového chovu. Švédský výzkum však ukázal, že navzdory všem benefitům mohou i taková vejce kvůli přítomnosti nežádoucích látek poškozovat naše zdraví. Jak dopadly v testu organizace dTest vajíčka od českých nosnic?

Test švédských kolegů ukázal, že vejce z biochovů a z volného chovu jsou výrazně více zamořeny ekologickými nežádoucími látkami než vejce vyprodukovaná v halách. Konkrétně se jednalo o přítomnost dioxinů, polychlorovaných bifenylů a takzvaných věčných chemikálií, perforovaných organických sloučenin, zkráceně součástek teflonu.

Odpověď na to, proč to tak je, je jednoduchá. „Slepice ve volném chovu a v biochovu mají volnost pohybu, tudíž chovatelé nemají úplnou kontrolu nad tím, co všechno nosnice snědí. Pak už stačí jen to, aby farma nebo drůbežárna stála poblíž zdroje znečištění nebo na místě, kde v minulosti byl průmyslový závod,“ přibližuje redaktor spotřebitelské organizace dTest Jan Maryška.

Vejce s označením 0 a 1

Problém je, že chemikálie uložené v prostředí se akumulují nejen v organismu slepic, ale i v jejich vejcích, a mohou tak negativně působit i na zdraví člověka. „Dioxiny jsou látky karcinogenní. Perforované organické sloučeniny zase mají velice negativní vliv na vývoj malých dětí a vývoj plodu v těle matky,“ uvádí jako příklad Maryška.

Čtěte také

Do testu organizace dTest bylo zahrnuto celkem deset vzorků vajec z biochovů a z volného chovu pořízených v českých supermarketech, na e-shopech i ve farmářských automatech. Testována tedy byla současně i vejce maďarská, slovenská a lotyšská. Dobrou zprávou pro spotřebitele je, že všechna testovaná vajíčka dopadla na výbornou.

„Vejce splňovala všechny aspekty vaječné kvality. Prokázána nebyla ani salmonela. A dobře dopadla vejce i z hlediska přítomnosti ekologických nežádoucích látek. Laboratorní testy prokázaly, že množství těchto látek je ve vejcích prodávaných u nás výrazně nižší. Jinou známku než dobrou jsme tak tentokrát v testu neudělili,“ uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

    Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

    jak_klara_obratila_na web.jpg

    Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

    Koupit

    Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.