Vajíčka jsou uměle dobarvovaná. Někdy i ta v bio kvalitě, varuje Jan Tuna

30. květen 2019

Dvaadvacet druhů vajec od domácích i zahraničních producentů prodávaných u nás otestovali odborníci z VŠCHT pověření pořadem A DOST! internetové TelevizeSeznam.cz

Test potvrdil, že až na jediný vzorek vejce obsahovaly syntetické barvivo kantaxantin (E161g). To se přidává do krmení slepicím v průmyslovém chovu, aby měl žloutek vajec sytě žlutou barvu, jako kdyby byly chované volně a měly přístup k přirozené potravě.

Češi chtějí žlutou

Chléb s máslem a vejci, vajíčka, máslo, svačina, snídaně, cholesterol. Ilustrační foto

V České republice a v zemích okolo nás to spotřebitelé požadují. V severských zemích jsou lidé naopak zvyklí spíše na světlejší žloutky, protože tam slepice kvůli počasí neměly tolik čerstvé potravy,“ říká Jan Tuna, moderátor, scenárista, dramaturg a režisér internetové TelevizeSeznam.cz.

Barvivo kantaxantin nemá v současnosti prokázané žádné negativní účinky na lidské zdraví, pokud není konzumován ve vysokých dávkách. V bio vejcích se ale objevovat nesmí. Bohužel ho jeden vzorek z ekologického zemědělství obsahoval, byť v nižší hladině.

Výsledky nezávislých testů A DOST!

Vítěz

  • Vejce Ze dvora (Bařice Zdeněk Albert Kroměříž, zakoupeno v obchodě Sklizeno, 9,60 Kč/kus). Jako jediná neobsahovala syntetické barvivo kantaxantin a zároveň patřila mezi trojici vajec s nejvyšší čerstvostí v době zakoupení. Z levnějších vajec díky své čerstvosti a nižšímu obsahu kantaxantinu obstála Zlatá vejce nosnic v halách z Benešova (10 vajec CZ, zakoupeno v Globusu, cena 3,70 Kč/ kus). 

 

Propadák

  • Jihočeská čerstvá vejce (Agro Produkce, zakoupeno v Bille, 4,30 Kč/kus) a IQejce (AG Maivald, zakoupeno v Albertu, 5 Kč/kus). Oba druhy vajec neobstála v hodnocení čerstvosti (není jasné, zda je na vině producent či prodejce, který mohl vejce špatně skladovat). Mezi propadáky se kvůli obsahu umělého barviva dostala i bio čerstvá vejce Schubert Partner (zakoupeno v Makru, cena 10,20 Kč/kus). Podle firmy Schubert šlo o omezenou zásilku z Polska, která měla pokrýt zvýšenou poptávku v období před Velikonocemi. (Vejce byla zakoupena v obchodech v březnu 2019.)

Vejce s rodokmenem

Abyste měli jistotu, jaká vejce kupujete, je každé z nich označeno přesným kódem. Při nákupu pro vás budou zásadní hlavně první dvě informace: způsob chovu a země původu.

0 – biochov

1 – chov ve volném výběhu

2 – chov v halách, na podestýlce

3 – klecových chov

Jak je možné, že vejce označená na krabičce CZ jsou ve skutečnosti polská?

I když je na obale český výrobce a krabička je označena jako česká (CZ), vejce uvnitř mohou být zahraničnícho původu, nejčastěji polského (PL), někdy např. lotyšského (LV). Označení CZ může znamenat jen to, že vejce byla u nás vložena do krabičky. Podstatné ale je označení, které mají jednotlivá vejce na skořápce.

Jak poznat opravdu čerstvé vejce?

Čerstvost vajec se laboratorně zjišťuje mezinárodně uznávanou metodou: měřením tzv. Haughovy jednotky. V obchodě Jan Tuna doporučuje sledovat alespoň datum minimální trvanlivosti. I když vejce samozřejmě mohl obchodník špatně skladovat.

autoři: Jiří Holoubek , Šárka Volemanová , Jan Tuna , and
Spustit audio

Související