Jak poznat čerstvé vejce? Po rozklepnutí musí mít vypouklý žloutek
Jak vybrat kvalitní vajíčka? Poradil nám Václav Beneš z časopisu dTest v úterní poradně Dvojky.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Každé úterý vás sedmou minutu po 10 hodině čeká Spotřebitelská poradna, hostem je dnes Václav Beneš z dTestu a tentokrát si dTest vzal na přetřes vejce. Václave Beneši, buďte vítán.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Hezké dopoledne.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekněte mi, když si člověk jde koupit vajíčka, podle toho, co vy jste zjistili, čeká ho trošičku rizikový nákup nebo můžeme být ve své podstatě klidní?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Neříkal bych rizikový nákup, ty výsledky nejsou tragické z hlediska nějakých zdravotních dopadů nebo podobného rizika, ovšem čeká ho přinejmenším ošidný nákup, protože to, co vy očekáváte, že značí kvalitní a dobrá vejce od slepic, které byly krmeny přirozenou stravou a někde venku běhaly, tak, a to jsou žluté žloutky, tak to se ukázalo, že vůbec nemusí tak být a že nás výrobci tak trochu vodí za nos, a ty vejce mají takový módní řekněme make up.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Když se na to za chviličku podíváme do detailu, tak já bych přece jenom ještě zůstala v té obecné rovině. Potvrdilo se to, že taková ta stará pravda už našich babiček, že když slepice běhá po dvorku a jí normální stravu jakou má, takže ta vejce jsou kvalitnější?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Nám se to v testu potvrdilo, abych to popsal přesněji, do testu jsme zařadili 12 různých druhů vajec a záměrně jsme tam dali vejce z různých způsobů chovu. Takže od těch klasických klecových přes podestýlkové vejce v bio kvalitě, ale zařadili jsme tam právě i vejce od drobného domácího chovatele, od takových těch slepiček, kterých je na dvorku 17, část dne tráví na zatravněném dvoře a skutečně dostávají všechno od zbytků z kuchyně přesto, co si nazobou na tom dvorku a ukázalo se, že tato vajíčka skutečně svou kvalitou všechna ostatní převýšila.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď už po vás chci asi trochu hodně, ale zjišťovali jste, jestli to, co ti výrobci deklarují na obalech, jestli je pravda, jestli skutečně, když ta slepice má podestýlku, tak ji má a není nikde v kleci, zjišťovali jste to přímo v chovech?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
To jsme nezjišťovali, zjišťovali jsme pouze jaké jsou rozdíly v té objektivní kvalitě vajec, to znamená co dostanete v závislosti na tom, co výrobce deklaruje. Nicméně ukázalo se, že někteří výrobci ani dobře nedeklarují. Měli jsme omega 3 vejce, tedy která měla být obohacena omega 3 mastné kyseliny a to, co jsme objevili v té krabičce, byly úplně obyčejná vajíčka, která byla zcela srovnatelná se všemi ostatními. Takže zde je jasné klamání, protože za ta vajíčka zaplatíte samozřejmě víc, ale víc toho nedostanete.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak se vlastně dá do vajíček dostat přidat omega 3 mastná kyselina? To musí ty slepice jíst rybí tuk?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Dá se to tak říct, zpravidla se toho nedocílí v praxi přidáním nějaké rybí moučky, což ovšem jde taky, ale u lněného semínka nebo nějakých produktů konopí, to skutečně umí zvýšit podíl těch zdraví prospěšných omega 3 nasycených mastných kyselin, nenasycených, pardon. Ale ukázalo se opět u těch domácích vajíček, že ta měla zvýšený obsah právě těchto zdraví prospěšných látek, byť ty slepice nedostávaly nic zvláštního. Takže ony, když mají šanci, tak si to i samy najdou.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Pane Beneši, na co jste si vlastně posvítili především, když jste ta vajíčka posuzovali?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Posvítili jsme si na všechny základní jakostní parametry a přidali jsme i něco navíc. Tím, co je asi nejdůležitější, je čerstvost, protože vejce by měla být čerstvá, neměla by se prodávat vejce starší než 28 dní, a to jsme posuzovali pomocí takzvaných Haugových jednotek. Objevili jsme tam velké rozdíly, některé vejce byla už bohužel na hraně čerstvosti, ale je třeba říci, že všechna byla přibližně stejně stará, tedy v polovině minimální trvanlivosti, ale už v té polovině některá téměř nesplňovala ta kritéria pro čerstvost. Dívali jsme se na barvu žloutku, k té se ještě vrátíme. Pak jsme hodnotili vnitřní vady, což jsou masové nebo krevní skvrny uvnitř toho vajíčka, ty opět ukazují na zdraví těch nosnic. Dívali jsme se na vady skořápky, zda nejsou poškozené, znečištěné trusem, slámou nebo jinými produkty. Dělali jsme rozbor výživových látek, to už jsou ty zmíněné omega mastné kyseliny, cholesterol a nasycené mastné kyseliny a samozřejmě jsme hodnotili i deklaraci, to znamená to,zda ty údaje, které jsou uvedené na obalu, skutečně odpovídají velikosti a už tady padlo to s omega vejci, ale někteří výrobci vejce špatně třídí, takže jsme v některých výrobcích našli větší podíl menších vajec než kolik by jich tam mělo být.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači, počkejte si na to, až vám s panem Václavem Benešem řekneme, která vajíčka nakonec vyšla vítězně a na kterých si nejenom pochutnáte, ale budou prospěšná skutečně i vašemu zdraví. Mezitím si samozřejmě můžete připravit otázky a ty nám zavolat na 221552525 nebo 2424. Také nám můžete mailovat na jejakaje@rozhlas.cz, pošlete i SMSku chcete-li ve tvaru R2 JEJAKAJE text vašeho dotazu, který se bude týkat vajíček, a to na číslo 9077704.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Posluchači milí, je tady pro vás Spotřebitelská poradna, kde si s Václavem Benešem z dTestu povídáme o testu vajíček. Právě se k nám dovolal první posluchač, posluchačka, zvedám telefon a ptám se, kdo tam? Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, mohu, prosím, položit otázku?
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Pokládejte.
osoba
--------------------
Tady Bohuslav Praha. Promiňte, já jsem na vaší stanice na Praze slyšel minimálně jednou, dvakrát možná i třikrát, myslím, že to bylo v pořadu o zdraví, pořad o vajíčkách, kde byla přítomna paní myslím, že to byla docentka nebo děkanka z té univerzity chemickotechnologické nebo ...
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Míková.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní Míková, napovídá pan Beneš.
osoba
--------------------
A ještě zase paní vrchní nutriční terapeutka z krčské myslím nemocnice.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano a otázka, prosím?
osoba
--------------------
A právě otázka, říkaly, že vejce z klecí mají buď minimum nebo žádný cholesterol a že jich člověk může teda poměrně dost sníst a paní jedna, já nevím která z nich říkala, že vejce je potravina budoucnosti, že se s tím mohou vyřešit problémy v Africe a někde v Asii, a že teda otázka byla paní moderátorky, kolik vajec smíme sníst, protože dříve nám říkali tak maximálně 2 vejce týdně, a ta paní řekla na této stanici, že není problém sníst 2 vejce denně, protože obsahují vejce z ...
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Klecových chovů.
osoba
--------------------
Mají málo cholesterolu, protože granule jsou nějak sestavený, že jsou ty vejce z hlediska cholesterolu, podotýkám pouze o cholesterolu mluvím, že člověk může sníst 2 vejce denně a mě by zajímalo, jestli to je pravda, že toho cholesterolu je tam tak málo, že teda 2 vejce denně, což máte 14 za týden, to už je pěkná pálka. Varovali ...
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
To je víc než tucet, viďte. Pane Bohuslave, my vám moc děkujeme.
osoba
--------------------
Děkuji za odpověď. Na shledanou.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Já si myslím, pan Beneš není nutriční specialista, ale přeci jenom víte jak to dopadlo s cholesterolem ve vašem testu v jednotlivých druzích vajec.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Ano, nejsem nutriční specialista, nevím co paní docentka Míková nebo jiní odborníci říkají, ovšem my jsme cholesterol měřili a neukázalo se, že by tam byly nějaké výrazné rozdíly. Takže u některých vajec ho bylo relativně méně, u některých relativně více, ale všechno to víceméně odpovídalo takovému nějakému vzorovému vejci. Takže tam skutečně velké rozdíly nebyly. Velké rozdíly byly právě u těch nenasycených mastných kyselin. Takže tam je zjevné, že složením stravy se dá docílit toho, že ta vajíčka mají příznivější nutriční hodnoty a na druhou stranu je pravda, že vajíčka jsou dnes tak jako množství jiných potravin rehabilitována, co se týče jejich zdravotní prospěšnosti. Takže já bych určitě nebyl proti konzumaci více než 2 vajec denně, ovšem je samozřejmě třeba myslet na to, že musíme vše konzumovat s mírou a je jasné, že těch vajíček můžeme sníst relativně menší množství, pokud se po zbytek dne krmíme bůčkem. Takže ...
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
A taky jakou máme práci, jestli fyzickou a podobně.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
V závislosti jak se hýbeme, ale z hlediska cholesterolu žádné velké rozdíly.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale v každém případě tedy pro pana Bohuslava z toho vyplývá, že cholesterol se z klece dostane.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Ano, ano, přesně tak.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
V tuto chvíli to můžeme možná říci i takto. Já zvedám další telefon a ptám se vás jaký vy máte dotaz? Dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, tady Tuček, Praha 6. Prosím vás, já čas od času poslouchám tento váš pořad. Myslím si, že je přínosný, ovšem jde o následující věc. Vy informujete o určitých nedostatcích těch, kterých produktů, že ano.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ale i o výhodách.
osoba
--------------------
Ovšem, co to má všechno znamenat? No, i o výhodách, ale budu mluvit o těch stínech. Co to má jako v podstatě za cenu, když vy asi nemůžete z nějakých právních důvodů uvést toho konkrétního viníka. Vy byste měli říct tento a tento dodavatel svými produkty prostě se proviňuje proti tomu a tomu.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale v pane Tučku, v časopise dTest i v našem pořadu vám řekneme, které ty výrobky jsou třeba nejlepší a které jsou nejhorší, a v tom případě to vlastně říkáme a my se k tomu za malou chvíli chystáme, my vám řekneme, které vejce je pro vás to nejlepší a které, když si koupíte, tak za tu cenu nedostanete to, co očekáváte.
osoba
--------------------
No, a řeknete tu firmu, která ...
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, my vám řekneme, která firma dováží ta vejce, nebo která pračka je nejlepší.
osoba
--------------------
No, tak já jsem velmi zvědav a velmi vám tleskám teda.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
To jsme rádi, to jsme rádi, pane Tučku, a děkujeme a za malou chvíli vám řekneme, která vajíčka byste si měl koupit. Ale s dovolením ještě zvednu jeden telefon, na shledanou. A dobrý den, kdo se dovolal, ptám se, dobrý den.
osoba
--------------------
Dobrý den, Janečková. Prosím vás, mám dotaz, chtěla jsem se zeptat, máme z domácího chovu kuřičky mladé, v listopadu začaly nést poprvé a objevily se mně tam právě taková bílá jako malinkaté v některém vajíčku malé jako v tom bílku malé bílé objekty jako.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Hm, pan Beneš kýve hlavou, zřejmě ví o co jde.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Pravděpodobně jsou to právě ty masové skvrny, které se mohou objevit v bílku, případně krevní skvrny ve žloutku a jsou to věci, které poukazují na zhoršený zdravotní stav nosnic. Takže pokud samozřejmě se objevují sem tam, tak to zřejmě není žádný problém. Pokud by ten výskyt byl nějakým způsobem významnější, tak asi je třeba se poradit s veterinářem nebo s odborníky, co s tím, protože tím jaksi ty slepičky dávají najevo, že ne všechno, co potřebují, asi mají.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže pak by bylo opravdu dobré se poradit třeba s veterinářem, pokud ten výskyt bude častější. Já vám moc děkuji za vaše dotazy a pane Beneši, nejenom pan Tuček, ale určitě i všichni ostatní posluchači jsou zvědaví na to, tak která vajíčka, alespoň první dvě místa a poslední dvě místa, která bychom si měli kupovat a která by nás mohla opravdu zklamat?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Vezmu to tedy od konce. Ta nejhorší, která získala hodnocení nedostatečně, byla vejce od společnosti Begokon, ten výrobek se jmenuje 6 čerstvých vajec Omega 3 a tahle vajíčka získala hodnocení nedostatečně, protože jak už jsem říkal, to žádná omega 3 vejce nebyla, byla to vejce, která odpovídala všem těm ostatním. Takže za jedno vejce 6 korun skutečně dávat nemusíte, protože o omega 3 obohaceny nebyly. A druhé nejhorší byly omega pro vejce od společnosti Schubert partner. Ta sice byla skutečně omega pro, byla obohacena, ovšem v polovině trvanlivosti již byla na hraně čerstvosti, což značí spíše na to, že někde v tom distribučním řetězci s nimi nebylo dobře zacházeno. Takže ta vajíčka zkrátka se zkazila. A první místa, úplně nejlepší místo obsadila domácí vejce, tedy ta od těch slepiček ze dvora.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Od malochovatelů, od soukromníků spíše.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Malochovatelů, přirozeně krmená a ta, která si můžete koupit v obchodě a nejlepší byla Česká vejce CZ, vejce nosnic v klecích a Selská vejce 6 velkých tříděných vajec. A první jmenované od společnosti Česká vejce CZ a druhé vyrábí OVUS, podnik živočišné výroby Slaný.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale rozumím-li tomu správně, tak ta vejce, která nebyla, která dopadla nejhůře, která byla nedostatečná nebo uspokojivá, tak ta nebyla rozhodně zdraví škodlivá, nebyla vyloženě špatná, ale nenabízela to navíc, co měla nabízet, je tomu tak?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Přesně tak.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže, milí posluchači, v tuto chvíli už víte, které vejce byste si měli koupit a které vás může zklamat. Jak poznáme, že to vejce je opravdu čerstvé? Pane Beneši, zjišťovali jste to?
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Pokud ho rozklepnete, musí mít vypouklý žloutek, nesmí se příliš roztékat. Přesně takto pomocí přístroje se zjišťuje čerstvost.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, to už je ovšem máme doma, máme je zaplaceny, protože jsme si je donesli, takže v tuto chvíli už na tom příliš nevyděláme, ale aspoň víme, co konzumujeme. Já vám mockrát děkuji za váš test i za vaše informace.
Václav BENEŠ, dTest
--------------------
Rádo se stalo, hezký den.
Martina KOCIÁNOVÁ, moderátorka
--------------------
Budeme se těšit zase příště.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.