Džus, nektar, ovocný nápoj? A s dužninou nebo bez? Nenakupujte zbytečně draho!

28. červenec 2016

S pomerančovým koncentrátem se obchoduje na burze stejně jako se zlatem nebo ropou. Jinak je to se 100% pomerančovými džusy. Časopis dTest zjistil, že na ceně u nich nezáleží. Všechny testované jsou stejně kvalitní.

„Ideální pomerančový džus je ten, který si vyrobíte doma vylisováním pomeranče. To je 100% šťáva,“ říká Olga Šlesingrová z časopisu dTest. „Ty z velkovýroby, které se nejvíce podobají těm domácím, protože se vyrábějí podobně, se musí uchovávat v chladicích boxech. Mají krátkou dobu spotřeby.“

Nejpohodlnější pro výrobce i spotřebitele jsou ale džusy vyrobené z koncentrátu. „Koncentrát se vyrábí tak, že se z té šťávy vylisované z pomerančů odpaří velká část vody. Zamražená se pak transportuje třeba do Evropy, kde se zase naředí zpátky na správnou míru, a stáčí se do krabic.“

S dužninou nebo bez?
„Dužnina v džusech evokuje přírodnější cestu. Ale když se na to podíváte z technologického hlediska: všechny džusy jsou na začátku úplně čisté, hladké. Dužnina se tam dodává zpětně z výlisků.“

Ovocný nektar a ovocný nápoj

Výrobek označený jako „nektar“ by podle legislativy měl mít 25–50 % ovocné složky. Záleží, z čeho je vyrobený. „V případě pomerančů musí být ovocná složka minimálně 50 %.“ Výrobek označený jako „ovocný nápoj“ má pak ovocné šťávy ještě míň než 25 %.

Falšování (tj. úmyslnou záměnu nektaru za džus) objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce naposledy před 20 lety a ani tentokrát dTest na žádné nepřišel. Falšovat lze ale taky třeba opětovným lisováním už jednou vylisovaného pomeranče, což se pak projeví přítomností jedné látky. „Ani ta se ale neukázala.“

Na ceně nezáleží

Časopis dTest testoval pouze 100% pomerančové džusy, zato v celé šíři cenového spektra, které nabízí české obchody. Sledovali ovocný podíl, přítomnost přidaných cukrů (kvůli falšování) a obsah vitaminu C. „Zjistili jsme, že rozdíly mezi nimi nejsou.“

Například džusy Albert Basic a Albert Quality se liší jen cenou. Stejně tak řada Tesco Value a Tesco. A podobné je to i u privátních značek. „Všechny džusy dopadly dobře. Všechny splnily ovocný podíl. Nikdo nefalšuje. Rozdíl je jen v chuťových preferencích,“ uzavírá Šlesingrová.

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den, ráda bych se zeptala, když ty džusy pořád nás nabádáte, abychom ovoce, tohle to, citrony, pomeranče, že jsou stříkaný, abychom to dobře si očistili, jak je to s těma džusama, jak se tam dávají ty pomeranče, takto stříkaný taky?

Olga ŠLESINGEROVÁ, časopis dTest
--------------------
My jsme samozřejmě zvažovali analýzy na pesticidy, ale vždycky jakémukoliv našemu testu předchází nějaká diskuse s laboratoří, kdy konzultujeme, které zkoušky jsou vhodné, které jsou relevantní a které by nám mohly něco přinést. A právě z dialogu z laboratoří, která testovala džusy, vyplynulo, že pesticidy, což jsou zřejmě látky, které měla paní posluchačka na mysli, nejsou problém, nejsou problém jak z jejich zkušenosti, tak ze zkušenosti právě SZPI, kterou jsem zmiňovala a nebo právě z toho systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Problém s tím není, takže my jsme v podstatě od této zkoušky upustili a mohli jsme se věnovat více džusům na jejich úkor.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.