Hosté Hosta do domu 7. týdne roku 2009

13. únor 2009

Tento týden jsme po 11:05 hodině hostili nejednoho zajímavého hosta. Od kolegy z Českého rozhlasu Miroslava Dittricha, přes bruselského psychologa Jana Wegera až po spoluautora populární knížky Divnopis, z Ústavu pro jazyk český AV ČR, Milana Harvalíka. Podrobnosti o dalších hostech Hosta do domu (poslech pořadů ZDE) se dozvíte uvnitř článku.

Pondělní vysílání patřilo moderátorovi Robertu Tamchynovi, který do studia pozval Milan Harvalík z Ústavu pro jazyk český AV ČR. Náš host je spoluautor populární knížky Divnopis a hovořili jsme i o tom, jak vznikají jména českých měst a vesnic.
"Vzpomínky na Nepál", "Na čajové stezce" a "Tibet mysli" ... tak se jmenují aktuální pražské a brněnské výstavy Zdeňka Thomy, který byl Hostem do domu v úterý. Nejen o cestování po Asii ale i o čajových kulturách Asie, zejména Japonska a Šrí Lanky, si s ním povídal Vladimír Kroc.
Setkání Jana Křeliny s Janem Wegerem, psychologem a ředitelem bruselské kliniky La Bastide, na nás čekalo ve středu.
Ve čtvrtek jsme hovořili o nových hrůch a pohádkách, které točí nebo připravuje Český rozhlas. Jaké zajímavé přenosy chystá a jak je výroba a zajištění přenosu velkého koncertu, náročná? Najde se dnes snadno sponzor přenosu? Nejen na tyto otázky Pavla Kudrny odpovídal Miroslav Dittrich, šéfproducent Producentského centra Českého rozhlasu.
Italský překladatel Ulrico Bovo byl hostem Zity Senkové, který tak uzavřel pestrý seznam hostů tohoto týdne. Do České republiky Ulrico Bovo přijel před 18. lety jako čerstvý absolvent slavistiky, protože se chtěl naučit také česky. Tak se stalo už tady zůstal. Jak se dívá na "náš" svět?

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.