Historik Michal Stehlík: Prezidenta vnímáme panovnicky. Mohli bychom se vrátit od prezidenta k prezidentství

17. únor 2023

Otevřenější komunikace a civilní prezidentství. Tak vnímá novou prezidentskou éru na Pražském hradě historik, publicista a slovakista Michal Stehlík. Podle něj sám Petr Pavel naznačil, že už nechce mít roli vševědoucího vládce. “Ta role, kterou ti, kteří jsou zvoleni, naplňují, nemusí být samostatný pašalik,” komentuje historik a náměstek ředitele Národního muzea v pořadu Jak to vidí… Moderuje Zita Senková.  

Českou republiku čeká inaugurace nového prezidenta. Petr Pavel prohlásil, že by chtěl prostředí zcivilnit. „Pokud bychom se dobrali v případě Petra Pavla k civilnímu prezidentství, tak proč ne,“ komentuje historik a spoluautor podcastu Přepište dějiny Michal Stehlík.

Čtěte také

Specifikem českého prostředí je to, že za dobu třiceti let se u nás na Hradě vystřídali pouze tři muži: Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. 

„Náš prezident pořád sedí na Hradě a roli vnímáme trošku panovnicky,“ vysvětluje historik a s nadsázkou nabízí podobné srovnání ve vnímání této fukce s britskou královskou rodinou. 

„Prezident kolem sebe ale nemusí mít auru vševědoucího vládce, nemusí úřadovat stoprocentně pouze na Hradě,“ vysvětluje historik Stehlík. 

Od prezidenta k prezidentství

Je to otázka i komunikace vůči veřejnosti,“ říká v pořadu Jak to vidí...  Zároveň připouští, že si musíme počkat, protože nový směr se projeví až časem. „My tomu s kolegou Martinem Gromanem v našem podcastu Přepište dějiny říkáme, že měli bychom se vrátit od prezidenta k prezidentství,“ dodává k tématu.  

Jak se do slavnostního ceremoniálu inaugurace otiskuje samotná osobnost prezidenta? 

„V některých momentech samozřejmě ano,“ připouští Michal Stehlík, protože součástí inaugurace je i projev. „Ale je to spíš znamení doby, jak to vnímá společnost,“ vysvětluje Stehlík v rozhovoru se Zitou Senkovou. „Více bych to viděl jako otisk dané doby, než to, že by ten člověk do toho vkládal něco úplně vlastního,“ uzavírá téma. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.