Herbadent: Na počátku stála touha poznat moc léčivých bylin

Oba milovali farmacii. Jeden rád experimentoval a míchal bylinky, druhý byl vášnivý cestovatel, který léčivé rostliny dovážel. Od prvního společně vyrobeného léčivého vína už to byl k firmě dvou bratrů jen krůček.

Připravili: Jan Kovařík, Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 14. 9. 2020

Málokterý obyvatel či návštěvník pražského Smíchova tuší, že se pod hektickou a průmyslovou čtvrtí nacházejí rozsáhlé vinné sklepy. A to hned vedle pivovaru! Má to však svoji logiku.

Maltonové víno, nápoj ne zrovna běžný, se totiž vyrábí z pivovarnického sladu. A do jisté míry je analogií tradičních čínských a japonských rýžových vín připravovaných také z obilnin. Do dnešní doby se využívání „medicinálních“ vín nejvíce udrželo právě v tradiční asijské medicíně, ale silnou tradici má v Evropě právě v České republice.

Bratři a fascinace farmacií

Sudy na léčivá vína byly vyráběny na zakázku přímo ve sklepních prostorách

Když Vladimír a Vavřinec Svatkovi firmu roku 1897 zakládali, vybrali si strategickou polohu na Zbraslavi, odkud bylo na Smíchov, co by kamenem dohodil. Kde je totiž pivovar, tam je i slad.

Následující rok dostali jako první v tehdejším Rakousku-Uhersku koncesi na kvašení sladových vín a po pár letech přesídlili smíchovskému Staropramenu ještě blíž. Aby se se sladem nemuseli vozit zbytečně daleko a měli ho hned po ruce.

Bratři Svatkové měli na počátku dvacátého století se svými léčivými sladovými víny obrovský úspěch. Sbírali ocenění na mnoha světových výstavách. A jejich výrobky se dodávaly do lázní i lékáren.

Výroba rostla a kapacita pomalu přestávala stačit. Proto se v roce 1906 začalo se stavbou nové prostornější továrny na nynější frekventované Strakonické ulici. Byla v ní varna, kvasírna, dokvašovna a hlavně rozsáhlé sklepení, do kterého putoval jeden ručně vyřezávaný dubový sud plný lahodných léčivých vín za druhým. Tyto prostory jsou využívány dodnes.

Víno na lékopis

Za první republiky, v době největšího boomu firmy, se vyrábělo osm druhů vín: sherry, malaga světlá i tmavá, madeira, portské, tokajské, vermut a stolní vína v půllitrových a litrových lahvích. Z malagy se později stalo malagelo, o kterém zpívá Ivan Hlas a jež se dalo za dob socialismu koupit v lékárnách, drogeriích či v ovoci a zelenině.

Firmě Svatkových se dařilo až do druhé světové války. Magistra Svatka na jejím konci nacisté popravili. A to by mohl být konec úspěšného podniku. Ale nebyl – naštěstí.

Co se s firmou stalo po roce 1948 a kdy na svět přišel dentální masážní roztok zvaný Herbadent? Kdy se začaly vyrábět ryze přírodní zubní pasty s antibakteriálními, protizánětlivými a protikrvácivými účinky? A co vyrábí firma dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související