dTest: Maliny a ostružiny v ovocných čajích nehledejte, kupujete hlavně jablka

21. únor 2019

Ovocný čaj nezřídka podáváme i dětem od útlého věku. Je to bezpečné? Kolik je v něm skutečně ovoce a jak dopadlo 22 různých čajů typu lesní směs ve spotřebitelském testu?

Podle vyhlášky musí ovocný čaj obsahovat minimálně 50 procent ovoce. Kromě něj může obsahovat i jiné části rostlin, například natě, květy a podobně,‟ vysvětluje Olga Šlesingerová z časopisu dTest. V obchodech ale ovocný čaj složený z plné poloviny z nefalšovaného lesního ovoce neseženete. Ve skutečnosti tvoří jahody, borůvky, maliny, brusinky nebo ostružiny jen minimum obsahu jakéhokoli sáčkového čaje.

Ostružiny

Požadavek padesátiprocentního podílu ovocné složky totiž výrobci kompenzují jablky. Kromě složení na obalu proto redaktorka dTestu radí sledovat také cenu: „Můžete si vybrat, jestli si vyberete lesní čaj z jablek, který stojí 40 Kč, nebo lesní čaj z jablek, který stojí polovinu.“

Bio pesticidy?

V rámci analýzy složení čajových směsí odborníci v laboratoři zjišťovali i to, zda vzorky neobsahují zvýšené množství mykotoxinů, plísní nebo pesticidů. Přísněji přitom v testu hodnotili čaje určené dětem. Sledované nežádoucí látky se mohou do rostlin dostat už při jejich pěstování, ale třeba i později při skladování. „Pokud se jejich obsah v průběhu výroby nekontroluje, mohou se potom mohou objevit až v čajovém pytlíku,“ varuje Olga Šlesingerová.

Sáček s ovocným čajem

Alarmující je, že například ovocný čaj Biogena lesní plody, který byl také zařazený do testu, dostal nedostatečnou známku a to právě kvůli vysokému výskytu pesticidů. Navíc jeho název klamavě evokuje čaj v biokvalitě, přestože bio certifikaci nemá. Redakce dTestu na tuto matoucí skutečnost upozornila Státní zemědělskou potravinovou inspekci.

Nevýrazné a kyselé

Kromě laboratorního složení prošly čaje i senzorickým testem a ani v něm nedopadly moc dobře. „Vlastně vyčnívaly pouze čtyři z nich – ovocný čaj Lord Nelson z Lidlu, Tesco Forest Fuit, Ahmad Tee Mixed berries a Apotheke premier Lesní směs. Ostatním hodnotitelé najčastěji vytýkali, že jsou nevýrazné nebo příliš kyselé,“ dodává v pořadu Dva na Dvojce Olga Šlesingerová. Čaje se podle ní mezi sebou výrazně lišily nejen v tom, kolik skutečného lesního ovoce obsahují, ale také v tom, co všechno za lesní ovoce výrobce považuje.

Výsledky testu

Nejvyšší známku z hlediska obsahu pesticidů získaly dva výrobky s biocertifikací – čaj Billa Naše bio a DM Bio. Dobře se umístil také čaj Lord Nelson z Lidlu, který uspěl nejen v laboratorním, ale i v senzorickém testu. Pouze těmto třem čajům časopis dTest udělil v hodnocení dvojku, tedy dobrou známku.

Naopak nedostatečných známek udělili odborníci necelé polovině testovaných vzorků. Nulu si bohužel odnesly výrobky, které jsou určené nejmenším dětem, včetně jednoho bio čaje. Bylo to ovšem zejména kvůli tomu, že byly hodnocené přísněji než čaje určené dospělým.

Spustit audio

Související