Čaj je jen jeden. Jak ale vybrat ten správný? Poradí výsledky testů zelených čajů

Zelený čaj, ilustrační foto
Zelený čaj, ilustrační foto
DTest zkoumal kvalitu sáčkových zelených čajů dostupných na českém trhu. U dvou ze 17 testovaných se ukázalo, že překračují limity reziduí a pesticidů.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Milí posluchači Českého rozhlase Dvojky, teď si budeme pochutnávat na čaji, a to ne na lecjakém, budeme si pochutnávat na čaji zeleném. A já vítám a zdravím ve studiu Daniela Pavlise z časopisu dTest. Pěkně vítám, dobrý den.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě časopis dTest testoval zelené čaje. Tak, jak testoval a k čemu jste dospěli?

Čtěte také

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
My jsme testovali zelené čaje v sáčcích, vybrali jsme si sedmnáct výrobků, které jsou dostupné na českém trhu, a zajímal nás obsah nežádoucích látek, mezi které patří polycyklické aromatické uhlovodíky a také reziduí a pesticidů, dále obsah žádoucích látek, mezi které patří zejména antioxidanty a hlavně polyfenoly a potom jsme deset hodnotitelů nechali zhodnotit ty čaje po senzorické stránce.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jakpak se vlastně liší černý čaj od zeleného, říká se, že čaj je jenom jeden.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, pravý čaj je jen jeden, pochází tedy z jedné rostliny čajovníku čínského, ale rozdíl je v úpravě těch sklizených lístků. Zatímco u černého čaje probíhá fermentace nebo přesněji řečeno oxidace, kdy se mění chemické vlastnosti, ale i barva, čaj ztmavne, tak u zeleného čaje tento proces neprobíhá, a proto mu zůstává ta zelená barva a i ty chuťové vlastnosti jsou jiné. Potom známe ještě polofermentovaný čaj, a to je takzvaný oolong.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
U nás, já myslím, že pijeme čaj tak rychle, rychle nebo tak v práci si uděláme hrneček, ale v jiných zemích to je tradice, to je obřad pití čaje.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, zejména Čína, Japonsko tam pochopitelně to vyžaduje nějaký čas připravuje se vždy ze sypaného, tedy ne ten pytlíkový, a má to svoje pravidla rituály. My jsme si zvykli spíše na ten sáčkový, který urychluje přípravu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kolik tak u nás konzumujeme čaje, to jste také zkoušeli změřit?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Koukali jsme se samozřejmě na statistické údaje, ze kterých vychází, že je to zhruba dvě stě gramů čaje ročně, což vychází zhruba na necelé dva sáčky týdně na osobu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to hodně nebo málo proti těm tradičním zemím třeba?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Je to málo samozřejmě, proti těm tradičním zemím je to málo a musím říct, že spotřeba čaje neustále v Česku klesá.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak možná teď třeba po poslechu našeho povídání stoupne. Milí posluchači, můžete se k nám připojit, pokud máte rádi čaj, pokud se chcete na cokoli, co se týče zeleného čaje, zeleného sáčkového čaje zeptat, 221552525 nebo 2424 na konci, případně e-mailová adresa dopoledne@rozhlas.cz.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdá se, že vám zelený čaj přirostl jak k srdci, tak k chuťovým pohárkům, protože na telefonu máme dvě posluchačky. Dobrý den, vítáme ve vysílání, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Alena. A já bych se zeptala k tomu zelenýmu čaji, někdy prodává se jednak zelený čaj běžně nebo s broskví, posadím-li se v restauraci, tak dostanu zelený čaj, do toho mátu, jo, prostě a má to takovou opravdu výbornou chuť, co vy na to? Ty čaje, jak dalece jsou povzbudivé, protože člověk kolikrát, jo, když nechce teda pít kávu, tak se napije čaje, protože tam vlastně je totéž, dá se říct, jak to obsahuje, jak je to povzbudivý ty čaje a jak je to prospěšný? Děkuju.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, dobře, zeptám se určitě. Díky za dotaz a vezmeme, děkujeme, vezmeme i další, dobrý den. Vítáme!

osoba
--------------------
Dobrý den, posluchačka z Prahy. Buďte tak laskavá, já bych se chtěla jenom zeptat, jestli mezi těmi testovanými produkty byly také výrobky společnosti Marks & Spencer a jestli by bylo možný tu kvalitu komentovat nějak? Konkrétně ten jejich Green Tea, co oni jako ten konzumní prostě, co nabízejí? Děkuji vám, na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, i děkujeme za váš dotaz. Tak, ptám se Daniela Pavlise z časopisu dTest nejprve tedy možná ten konkrétní dotaz, testovali jste tento čaj také?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Tento čaj jsme bohužel netestovali, takže nemůžu k němu uvést nic podrobného.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a pojďme k tomu jak tedy je to s obsahem těch povzbuzujících látek? Co ten čaj musí obsahovat?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Povzbuzující látkou je v čaji i kávě kofein a je pravda, že čaj obsahuje kofeinu více než káva, ale pozor, platí to pro tu rostlinu versus zrna, ale protože čaje je potřeba k přípravě šálku méně než kávy, tak ve finále v šálku máme více kofeinu u té kávy než u čaje. Co se týče námi testovaných zelených čajů, tak ten obsah kofeinu se pohyboval od 15 do zhruba 43 miligramů kofeinu v jednom šálku.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná bychom si mohli povědět, co je zásadního při přípravě toho čaje, protože to je také důležité. Mluvíme o zeleném čaji.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Určitě je důležitá teplota vody, kterou čaj zaléváme, a také doba louhování. Každý čaj, odrůda, může vyžadovat něco jiného a opravdu milovníci, znalci čaje toho sypaného velmi dobře vědí, kolik času vlastně strávit tím louhováním, případně kolik nálevů se může dát. U toho sáčkového je to přesně dané na krabičce a u zeleného čaje by ta teplota vody měla být mezi 70 a 90 stupni. Je tedy trochu s podivem, že na 8 ze 17 testovaných výrobků bylo uvedeno, že se zalévá vroucí vodou, to není pro zelený čaj vhodné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to jsem se dozvěděla dneska poprvé, nebo slyšela jsem to dneska poprvé, že se ten zelený čaj musí zalévat chladnější vodou než je těch 100 stupňů.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, u té příliš horké vlastně dochází k uvolňování těch tříslovin a potom to může mít za následek příliš hořkou nebo trpkou chuť.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, o čaji budeme, o zeleném čaji budeme mluvit i dál na Dvojce Českého rozhlasu s Danielem Pavlisem z časopisu dTest.

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A na Dvojce teď mluvíme o čaji, s vámi, milí posluchači, a čísla 221552525 i 2424 jsou obsazená. Dobrý den, vítáme ve vysílání. Můžete se ptát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka ...

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
My vás slyšíme, ano, slyšíme vás dobře, můžete se ptát.

osoba
--------------------
Ano, ano, já jsem, prosím vás, dostala čaj, který se jmenuje Padající vločka a je to bílý čaj, respektive dva druhy bílého čaje a k tomu ještě je pravý zelený čaj a nějaké příchuti. Tak jsem se chtěla zeptat, co je vlastně bílý čaj a jestli ty příchutě mají nějaký význam jiný než teda jenom chutě? Děkuju vám.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Aromatický, ano, děkuju, příchutě, ano. A vezmeme i další dotaz, dobrý den.

osoba
--------------------
No, dobrý den. Já bych se chtěla zeptat, my jsme teda veliký, velice hodně pijeme čaj, kupuju ho sypaný, a teď ale ten sypaný některý má ty lístečky sbalený, některý je má rozvinutý, kterejpak je lepší, čínský?

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tak my dneska mluvíme tedy o sáčkových čajích, nicméně pokusím se zeptat pana Daniela Pavlise z časopisu dTest. Začneme tím bílým čajem nebo těmi sbalenými, případně rovnými lístky?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Můžeme se věnovat tomu zelenému, který my jsme vlastně testovali, a posluchačka se ptala na ty různé čaje, který je lepší? To nelze takhle říct, záleží, kdo, co preferuje, ty chutě jsou různé a vlastně říkali jsme na začátku, že záleží na tom zpracování čaje, jestli probíhá fermentace, pak je to ten černý, nebo neprobíhá, je zelený, ale také se potom ty lístky svinují a můžou se různě svinovat, například do kuliček, potom je ten čaj označovaný jako Gunpowder nebo do jehliček, což je zase označované jako Sencha a vždycky mají původ v nějaké oblasti, ale pak se třeba pěstují i někde jinde a mají potom různé charakteristické chuti, vůně a tak dále. Takže opravdu záleží spíše na preferenci toho člověka.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ty příchutě, to skutečně je jenom kvůli tomu, aby nám to chutnalo, tedy to nemá žádné zdravotní hlediska?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, příchutě se mohou dodávat a aromata, ale musí to být vždy na krabičce uvedeno.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak a pojďme, my už jsme mluvili o tom, co obsahuje dobrého nebo příznivého pro náš organismus zelený čaj, a pojďme ke škodlivým látkám.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Ano, u těch žádoucích, to bylo opravdu v pořádku, mluvili jsme o kofeinu, který samozřejmě někomu může vyhovovat vyšší množství, někomu nižší a o antioxidantech, kvůli kterým jsou vlastně zelené čaje velmi vlastně jakoby považované, a tam neukázal test na nějaký významný problém. Ale u těch nežádoucích látek problémy byly, konkrétně u reziduí pesticidů, které slouží k ochraně těch rostlin, jsou to různé postřiky, a jejich problémem je, že zůstávají v životním prostředí a kumulují se v potravním řetězci. Jsou stanoveny i limity a u dvou ze 17 testovaných čajů se ukázalo, že tyto limity více než dvojnásobně překračují a tedy prokazatelně jsou nad nimi a neměly by se vůbec dostat na trh.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, a možná bychom mohli povědět, kteří to byli ti hříšníci?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Můžu jmenovat, byly to čaje Tesco Green Tea a Zelený čaj tradiční od výrobce Čaj Dukát, u kterého je pikantní to, že nález provedla i Státní zemědělská a potravinářská inspekce v lednu 2014 a tento čaj měl problém s nadlimitním množstvím jiného pesticidu, než který jsme objevili my.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě máme půl minutky, povězte, vy jste testovali společně se švédskými nebo s čaji, které jsou na švédském trhu, a bylo to testováno v jedné laboratoři. Jak to dopadlo proti těm švédským výsledkům?

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Tak, můžu uklidnit posluchače, že není to tak, že by třeba české čaje byly horší než švédské. Když jsme zmiňovali ty pesticidy, tak testovali jsme 300 různých druhů. V českých čajích jsme našli celkem 21 různých druhů a v těch švédských ještě o 13 více. Švédové měli 4 bio čaje, v nichž vždycky alespoň jeden pesticid byl nalezen. V českém bio čaji zeleném čaji porcovaném Naše bio, který je vyrobená pro Billu, jsme nenašli ani jeden pesticid. To byl vlastně jediný čaj, který byl takhle křišťálově čistý a také se stal vítězem našeho testu.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
No, tak to jsou dobré zprávy. Děkuju Danielu Pavlisovi z časopisu dTest, no, a připijme si čajem, zeleným čajem. Děkuji.

Daniel PAVLIS, časopis dTest
--------------------
Na shledanou.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mějte se hezky, na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.