Test ledových čajů: Některé z nich čaj vůbec neobsahují!

Počátek tradice pěstování čaje na Azorech spadá do počátku 19. století
Počátek tradice pěstování čaje na Azorech spadá do počátku 19. století
Léto je v plném proudur. Ideální čas na lehké schlazení ledovým čajem. Jaké jsou nejlepší, poradil Ondřej Jánoška z časopisu dTest.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Svatá pravda, ten důvod, proč žít dál máme všichni, určitě, milí posluchači, a já jsem ráda, že můžu s vámi trávit vysílání, trávit čas, dopoledne v úterý. Rádi bychom vás na Dvojce povzbudili, rozptýlili, potěšili a také poučili. Už za hodinku přijde pan profesor Roman Primula, předseda České vakcinologické společnosti, epidemiolog a také ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. S ním budeme mluvit o očkování, jak si vybrat, proti čemu se nechat očkovat, jak vážná je pro nás hrozba smrtícího viru ebola, o kterém se teď hodně mluví, a těch témat bude dlouhá řada. Teď ale to téma je úplně jiné, je to téma Spotřebitelské poradny a sice budeme mluvit o ledových čajích s Ondřejem Jánoškou z časopisu dTest. Dobrý den, pěkně vítám.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Dobrý den.

Čtěte také

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ondřeji, tak možná na začátku bychom si mohli říct, co rozumíme pod tím pojmem ledový čaj, ten lze koupit v obchodě, čili ledový čaj je co?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, slovy Vyhlášky, česká potravinová Vyhláška pojem ledový čaj nezná, ta zná pouze pojem čaj a ta vyhláška říká, že černý nebo zelený čaj musí být vyroben z listů čajovníku, to znamená, že tedy jak zelený ledový čaj, tak černý ledový čaj musí obsahovat vlastně klasický čajový nálev.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Teď v létě určitě ty čaje pijeme kvůli povzbuzení a osvěžení, vy jste testovali jak černé, tak zelené?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co tam všechno v nich je? Na co jste přišli?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, hledali jsme jak konzervanty, tedy různé chemie, zjistili jsme, že hodně výrobků se dokáže obejít právě bez konzervantů, ale samozřejmě čaj by měl obsahovat jako přirozené látky, to je kofein a potom také alkaloidy jako teobromin a teofylin. Kofein, ten vlastně funguje jak známe z kávy jako povzbuzující účinek.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Měly by obsahovat, to znamená obsahují nebo měly by a neobsahují?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano, takhle, měly by obsahovat, ale jak jsme zjistili, tak v některých případech jsme tyto látky, které vlastně jsou v čaji přítomné nebo v tom pravém přírodním čaji musí být obsaženy, tak jak jsme zjistili, tak tyto ledové čaje je neobsahovaly.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, ledové čaje mají název po čaji, kolik tam toho čaje je?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Zjistili jsme, že v nejhorším případě dokonce ledový čaj vůbec žádný čajový nálev neobsahoval, nebo dokonce to byly jenom nějaké tisíciny procenta. Ale dá se říct jako nejlepší čaj, vítěze jsme teda neurčovali, ale nejlepší byl zelený čaj Rauch Nativa a ten v jednom litru měl 560 mililitrů čajového nálevu, takže víc jak polovina byl vlastně pravý čaj.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, milí posluchači, můžete se k nám přidat do povídání ve Spotřebitelské poradně Českého rozhlasu Dvojky jejakaje@rozhlas.cz a nebo telefonní čísla jsou vám k dispozici 221552525 a nebo 221552424. Pijete ledové čaje, jaké s nimi máte zkušenosti? Povzbudí vás?

/ Písnička /

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zpátky se vracíme rovnýma nohama do Spotřebitelské poradny, do studia, naším tématem jsou ledové čaje, mluvíme s Ondřejem Jánoškou z časopisu dTest a s vámi, milí posluchači. Čísla 221552525 a 2424 jsou vám k dispozici. Dobrý den, vítám volajícího pána posluchače, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady Kozlovský Bedřich, Brno. Já bych se chtěl zeptat na ledový čaj broskvový, všechno, všechno v cajku a teďka nejradši, já jsem zůstal na klasickým jak říkal váš pan kolega, čaj, je to čaj Jemča a je to mátový čaj a ten já mám nejradši. Je to lepší než černý čaj a takový a když je teplo, tak je lepší pít teplý než studený tak nějak.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
A ten mátový čaj ale si připravujete sám nebo ho kupujete?

osoba
--------------------
Já ho kupuju v sáčkách a normálně klasicky ho zaliju teplou vodou a vypiju bez cukru nez ničeho tak, jak to je. A je to lepší než ty ledové čaje, protože po tom je velká žízeň, ono je tu studený, hodíte to do sebe a za chvilku to vyprchá a je to v čudu a ta teplota, teplej zůstává v sobě, no.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak určitě vás ten čaj, který si připravujete, osvěží, nicméně my hovoříme o ledových čajích. Těch, které je možno koupit v obchodech.

osoba
--------------------
Nejlepší byl ten broskvovej.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Broskvový, hm, tak děkujeme moc za tuhle zkušenost. Ondřeji, testovali jste broskvový ledový čaj?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ne, testovali jsme čaje pouze s příchutí citronu nebo limetky.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, ano, tak možná bychom se mohli věnovat tomu, což mě zaujalo, vy jste říkal, že u nás není vůbec žádná čajová vyhláška, která by ty ledové čaje, které se tak v lahvi koupí v obchodě, která by upravovala co má obsahovat.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Přesně tak, vyhláška pouze hovoří, že čaj zelený nebo černý čaj, tedy nápoj, který se nazývá čajem, musí být vyroben z čajového nálevu, ale už neříká v jaké koncentraci. Například rakouská a německá vyhláška, ta stanovuje, že minimální obsah čajového extraktu musí být 12 setin procenta, ale u nás jak je vidět z výsledků testů, pokud to není nějak ošetřeno vyhláškou, tak výrobci toho svým způsobem zneužívají a v některých čajích jsme čajový extrakt vůbec nenašli.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Čili kde se domoci toho, aby ta vyhláška vyšla, jakým způsobem?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
No, těžko říct, asi možná z praxe nebo asi by byla potřeba nějaký jako lobbing vyloženě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná nás nějaká povolaná osoba teď poslouchá, která si to vezme k srdci a ta čajový vyhláška třeba někdy vyjde. No, možná pan posluchač, který před chvilkou volal, připomenu čísla 221552525 nebo 2424 na konci, tak říkal, že si ten čaj připravuje sám a že si do něj nedává cukr, že ho to osvěží. Jak je to s tím cukrem, který tam v těch čajích? Je ho moc, moc-li ho tam je, protože já mám tu zkušenost, no, a teď možná necháme cukr stranou a vezmeme telefonát, dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, paní Retková, dobrý den.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pan Jánoška je tady, ano, ve studiu, dobrý den.

osoba
--------------------
Já se totiž chci zeptat, jak je možné, že vůbec se takovéhle výrobky dostávají do obchodu? Jak je to možné? Přece musí být nějaká kontrola, když jde něco na trh, tak se musí nějak zdokladovat třeba to složení a tak dále, ale jak je možné, že vůbec něco takového u nás jde na trh? Děkuji.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak nevím, jestli pláčete dobře, ale na špatném hrobě bych řekla, protože ...

osoba
--------------------
Možná, ale věřím, že pan Jánoška by to mohl prostě.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Pan Jánoška by mohl, tak obrátit se třeba na Českou potravinářskou inspekci nebo na co se, na koho se obrátit?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Určitě, určitě na orgány nebo úřady, které se tím zabývají a jako nějak se snažit domoci nápravy.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak je to s tím cukrem, kolikpak je tam toho cukru v těch nápojích? Pro mě aspoň mým chuťovým buňkám jako myslím to příliš nevyhovuje, protože je tam hodně toho cukru.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, tak. Pokud nemáte ráda cukr, tak bych vám nedoporučoval si tyto ledové čaje kupovat, protože jak jsme zjistili, tak v průměru v jednom litru je 64 gramů cukru, což je vlastně téměř 13 kostek cukru, to znamená ve 2 deci černého čaje, teď uvedu příklad, to jsou vlastně ty nejhorší Tanja, Bony, Rauch nebo Dobrá voda, tak vypijete přes 3 kostky cukru v jednom šálku. No, to je neuvěřitelné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je tedy skutečně hodně. Zdá se, že možná máme telefonát, ale zatím ne, dobře. Čili toho cukru je tam ten cukr také příliš asi k tomu osvěžení neslouží, jinak ten čaj, ledový čaj pijeme taky kvůli těm povzbuzujícím látkám, které tam jsou, tak možná i k tomu bychom mohli povědět, které ty látky to jsou?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak jsou to alkaloidy, v první řadě tedy kofein, ale pouze samotný kofein prostě, pokud jsme ho objevili v čaji, tak to ještě není jasná známka toho, že vlastně ten čaj je pravý, protože kofein se dá do čaje přidat synteticky. Pouze ve chvíli, kdy čaj obsahoval jak kofein, tak teobromin, tak vlastně my díky tomu, že jsme v minulosti v roce 2012 vlastně testovali černé čaje, sáčkové klasické, tak vlastně víme jaký je poměr toho kofeinu a teobrominu a díky tomu jsme vlastně v tomto testu mohli vlastně určovat, jestli se jedná o ten čaj jakoby pravý nebo nepravý, jestli ten kofein byl dodaný a na základě toho poměru vlastně to určit.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak, možná bychom mohli povědět které ty čaje nejlépe uspěly v testu, ale ještě předtím vezmeme telefonát, dobrý den, vítáme.

osoba
--------------------
Dobrý den, u telefonu Motl. Prosím pěkně, já mám jeden dojem, že ten pán je redaktorem nějakého časopisu, ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, správně časopisu dTest, je to tak, který testoval ty ledové čaje.

osoba
--------------------
Takže prosím vás, proč oni nenapíšou veřejně jak s těma ledovejma čajema je to a že by byly potřeba, aby na to byla Vyhláška.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale vždyť to tam je v tom článku, je to v časopisu dTest. Ten časopis je možné si obstarat je to tam uvedeno, že ta vyhláška tam není, ona neexistuje. Tak já doufám, že jsem vás uspokojila. Ano, prosím?

osoba
--------------------
No, já žasnu jenom nad tím kolik podfuků v potravinách se děje. To není jenom ledový čaj, to je všechno možné.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máte určitě pravdu a mluvíte vlastně unisono s panem Jánoškou a s časopisem dTest, protože i oni se pozastavili nad tím, že ta vyhláška neexistuje. Děkuji vám za zavolání a možná bychom tedy se mohli vrátit k tomu, které ty čaje uspěly jako nejlepší?

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Tak, dá se říct, že nebo takhle, jestli jsou lepší zelené nebo černé čaje, vyloženě to se říct nedá. Podíváme-li se na výsledky černých čajů, kde tedy nejlépe dopadl LIPTON Ice Tea LEMON, tak ten v jednom litru obsahuje 220 mililitrů čajového nálevu. Větší obsahuje pouze PFANNER ICE TEA, ale ten zase skončil kvůli jiným hodnocením na 6. místě, ale pokud se podíváme na zelené čaje, tak ty obsahují ty nejlepší, mezi které patří RAUCH NATIVA GREEN TEA LEMON, Nestea Green tea, Lipton Ice Tea nebo Lidl, tak ty obsahují například ten Rauch Nativa, ten obsahuje více než polovinu vlastně čajového nálevu v jednom litru vody, konkrétně 560 mililitrů. Naopak na druhou stranu ty nejhorší vlastně zelené čaje neobsahují jak jsme zjistili žádný čajový nálev, takže tady je potřeba vlastně se orientovat na ty kvalitní u zelených čajů, u těch černých, tam dá se říct, máte jistotu, že nějaký čajový nálev pijete, ale je to vlastně hrozně zkoncentrované.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak já bych chtěla pro dnešek poděkovat Ondřeji Jánoškovi z časopisu dTest za to, že nám pověděl o testu ledových čajů. Tak řekněme necháme to s třemi tečkami ..., protože skutečně asi ten cukr je tam varující a alarmující.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Ano.

Marie RETKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuju moc a milí posluchači, i vám děkuju za účast v dnešní Spotřebitelské poradně. Děkuju, pane Jánoško, na shledanou.

Ondřej JÁNOŠKA, časopis dTest
--------------------
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.