Dnešní másla jsou kvalitnější než dřív. Přesto některá z nich obsahují stopy minulého režimu, zjistil test Jana Tuny

27. listopad 2020

Při výběru másla rozhoduje zejména chuť a vůně. Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz prozkoumal másla i z hlediska zdraví škodlivých látek. Výsledky překvapily. Některá másla obsahovala zbytky dávno zakázané nebezpečné chemikálie z minulého režimu. Znovu se tak ukázalo, jak dlouho některé látky zůstávají v přírodě a kolují v potravním řetězci.

„Byť máme 31 let od revoluce, chtěli jsme si ověřit, zda másla neobsahují zbytky staré ekologické zátěže z dob minulých – například DDT a polychlorované bifenyly, které se hromadí v mléce a v ekosystému stále zůstávají,“ vysvětluje autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.

Nechtěné dědictví

Bohužel testy prokázaly, že některá másla DDT, i když v malé koncentraci a nepřekračující limity, obsahovala. „DDT se dříve používalo v zemědělství jako ochrana rostlin proti škůdcům. Dnes je tento toxický insekticid na hubení hmyzu zakázán. Na některých místech je však dodnes přítomen, a odtud se může dostávat do potravního řetězce,“ potvrzuje ing. Jan Rosmus ze Státního veterinárního ústavu v Praze.

Nutno říci, že za přítomnost zbytků DDT výrobci vlastně nemůžou. Velmi záleží například na tom, kde se krávy pasou nebo jestli stará zátěž není v kravíně. „Důležité je o problému vědět a následně ho řešit třeba tím, že se krávy budou pást na jiné pastvině,“ říká Jan Tuna.

Žádné z testovaných másel nebylo ošizeno rostlinnými tuky

Dnes už výrobci máslo nešidí

Laboratoře Státního veterinárního ústavu otestovaly celkem 12 másel prodávaných na našem trhu. Provedena byla senzorická analýza, analýza základních jakostních ukazatelů, peroxidového čísla a některých pesticidů. Analyzována byla také identita mléčného tuku, tedy to, zda máslo není šizené a neobsahuje jiný než mléčný tuk.

Máslo musí obsahovat mezi 80 a 90 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a 2 % „netuků“. Pokud produkt obsahuje 92 % tuku, jde o výrobek jiné kategorie. Výsledky testu ukázaly, že žádné z testovaných másel nebylo šizené přidáním levnějších rostlinných tuků, jako se tomu dělo dříve.

Testy prokázaly, že dnešní másla jsou daleko kvalitnější a skoro bez škodlivin. „V minulém režimu byly maximální povolené limity pro obsah škodlivin v potravinách daleko vyšší než dnes a přítomnost řady z nich se netestovala, protože detekční přístroje nebyly dostupné. Dnes jsou kontaminanty sledovány daleko přísněji a informace jsou veřejně dostupné,“ uzavírá Jan Rosmus.

Výsledky testu:

Stopové koncentrace DDT obsahovaly:

  • Moravia Máslo Tradice z Vysočiny vyrobené Mlékárnou Olešnice (Mlékárna se ihned k problému postavila a situaci řeší.)
  • Pragolaktos Máslo od výrobce Sachsenmilch Leppersdorf nedaleko Drážďan na území bývalého NDR, tedy socialistického Německa
  • Madeta Jihočeské máslo z Českých Budějovic

Žádné z másel neobsahovalo polychlorované bifenyly.

Jakost tuku byla bez závad – všechna másla tedy byla čerstvá.

V senzorických testech nejhůře dopadlo francouzské máslo Président (kostka za 80 Kč). Z hlediska laboratorních testů ale Président žádné problémy neměl.

Nejlépe chutnalo a vonělo dvakrát levnější máslo K Classic privátní značky Kauflandu vyrobené v Německu.

autoři: Jiří Holoubek , Šárka Volemanová , Jan Tuna , opa
Spustit audio

Související