Dnešní másla jsou kvalitnější než dřív. Přesto některá z nich obsahují stopy minulého režimu, zjistil test Jana Tuny
Při výběru másla rozhoduje zejména chuť a vůně. Pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz prozkoumal másla i z hlediska zdraví škodlivých látek. Výsledky překvapily. Některá másla obsahovala zbytky dávno zakázané nebezpečné chemikálie z minulého režimu. Znovu se tak ukázalo, jak dlouho některé látky zůstávají v přírodě a kolují v potravním řetězci.
„Byť máme 31 let od revoluce, chtěli jsme si ověřit, zda másla neobsahují zbytky staré ekologické zátěže z dob minulých – například DDT a polychlorované bifenyly, které se hromadí v mléce a v ekosystému stále zůstávají,“ vysvětluje autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.
Nechtěné dědictví
Dnes už výrobci máslo nešidí
Laboratoře Státního veterinárního ústavu otestovaly celkem 12 másel prodávaných na našem trhu. Provedena byla senzorická analýza, analýza základních jakostních ukazatelů, peroxidového čísla a některých pesticidů. Analyzována byla také identita mléčného tuku, tedy to, zda máslo není šizené a neobsahuje jiný než mléčný tuk.
Testy prokázaly, že dnešní másla jsou daleko kvalitnější a skoro bez škodlivin. „V minulém režimu byly maximální povolené limity pro obsah škodlivin v potravinách daleko vyšší než dnes a přítomnost řady z nich se netestovala, protože detekční přístroje nebyly dostupné. Dnes jsou kontaminanty sledovány daleko přísněji a informace jsou veřejně dostupné,“ uzavírá Jan Rosmus.
Výsledky testu:
Stopové koncentrace DDT obsahovaly:
- Moravia Máslo Tradice z Vysočiny vyrobené Mlékárnou Olešnice (Mlékárna se ihned k problému postavila a situaci řeší.)
- Pragolaktos Máslo od výrobce Sachsenmilch Leppersdorf nedaleko Drážďan na území bývalého NDR, tedy socialistického Německa
- Madeta Jihočeské máslo z Českých Budějovic
Žádné z másel neobsahovalo polychlorované bifenyly.
Jakost tuku byla bez závad – všechna másla tedy byla čerstvá.
V senzorických testech nejhůře dopadlo francouzské máslo Président (kostka za 80 Kč). Z hlediska laboratorních testů ale Président žádné problémy neměl.
Nejlépe chutnalo a vonělo dvakrát levnější máslo K Classic privátní značky Kauflandu vyrobené v Německu.
Související
-
Kvalita másla je různá, ukázal dTest. Můžou za to i krávy a koloběh roku
Často jsou slyšet stesky, že máslo už nechutná jako dřív. V senzorickém testu si ale všechna másla vedla výborně. Kde je tedy zádrhel?
-
Roztíratelné tuky už strašákem nejsou, v testu si vedly dobře. Obezřetní by ale měli být vegani
Roztíratelný tuk jako levnější alternativa másla si za dobu své existence zažil své. Zpočátku vyzdvihovaný a později zatracovaný tuk dnes už tolik vášní nevyvolává.
-
Přepuštěné máslo: Jaké jsou jeho přednosti?
Bezvodý tuk získaný z másla. To je přepuštěné máslo, které se stále víc objevuje v českých kuchyních. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.