Roztíratelné tuky už strašákem nejsou, v testu si vedly dobře. Obezřetní by ale měli být vegani

20. listopad 2020

Roztíratelný tuk jako levnější alternativa másla si za dobu své existence zažil své. Zpočátku vyzdvihovaný a později zatracovaný tuk dnes už tolik vášní nevyvolává. Příčinou je dobrá kvalita, přidané vitamíny i máslová chuť.

Roztíratelné tuky se vyrábějí z vody, oleje a soli a vžilo se pro ně označení margarín, přestože jako margarín legislativa označuje jenom ty, které obsahují 80 až 90 % tuku a maximálně 3 % tuku mléčného.

Zbytek jsou buď roztíratelné tuky nebo směsné roztíratelné tuky, tedy výrobky, v kterých je přidáno máslo. Technologie výroby roztíratelných tuků urazila od 80. let dlouhou cestu. Dnes při výrobě již žádné škodlivé transmastné kyseliny nevznikají, naopak dnešní roztíratelné tuky bývají obohacovány o důležité vitamíny a jsou dobrou alternativou pro ty, kteří si potřebují hlídat cholesterol. 

Voní jako máslo, ale není to máslo

Roztíratelné tuky lze použít i na pečení, i když lepší variantou je bezesporu máslo nebo tuk určený přímo na pečení. Vždy ale rozhodují osobní chuťové preference

Záměrem časopisu dTest bylo podívat se právě na tuky, které mají ambici přiblížit se máslu a koketovat s máslovou příchutí. Tomu odpovídal i výběr vzorků. Otestováno bylo sedm směsných tuků (tedy rostlinných plus máslo) a pak sedm čistě rostlinných. Některé z nich ale měly máslovou příchuť. 

Časopis dTest zkoumal konkrétně obsah tuku a jeho kvalitu. Zaměřil se také na přítomnost nežádoucích látek, zejména v podobě transmastných kyselin, MCPD esteru nebo glycydil esteru. Vybrané tuky byly hodnoceny i senzoricky, tedy jak chutnají a voní. A v neposlední řadě byla věnována pozornost i akurátnosti deklarace, tedy jestli je pravda to, co je napsáno na obalu.

Výsledky dTestu ukázaly, že není třeba mít obavy. Všechny testované roztíratelné tuky byly zdravotně nezávadné. Lišily se zejména obsahem tuku. Rozdíl může být až dvojnásobný. Spotřebitel by si tedy měl dávat pozor, jestli nekupuje více vody než tuku, upozorňuje redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingerová. 

Výsledky testu:

  • Mezi směsnými tuky si nejlépe vedlo Jihočeské AB od Madety.
  • Mezi rostlinnými tuky Perla máslová příchuť.
  • Časopis dTest otestoval i výrobek zakoupený v Německu a Polsku. Nejvíce tučná byla Rama s máslem z Polska. Česká a německá rama měly o deset procent tuku méně.

 

Mléčný tuk

Velké rozdíly byly také v ceně. Nelze ale říci, že by se odvíjely od toho, kolik bylo ve výrobku tuku. Cena přímo souvisí s přítomností mléčného tuku,“ vysvětluje.

Olga Šlesingerová rovněž upozorňuje na to, že pozor při výběru by si měli dávat vegani. V testovaných vzorcích, které neobsahovaly deklarovanou mléčnou složku, totiž testy odhalily jinou mléčnou složku, jako byla například syrovátka nebo podmáslí. 

Jakou náhražku másla tedy vabrat, pokud máslo z jakéhokoli důvodu nechcete nebo nesmíte? „Srovnatelné chuťově byly výrobky, které máslo v určitém množství skutečně obsahovaly. U másla má spotřebitel vždy jistotu, protože ví, kolik tuku obsahuje. U roztíratelných tuků musí pečlivěji vybírat. Z hlediska obsahu tuku se totiž velmi liší. Rozhodovat ale vždycky budou osobní chuťové preference a cena,“ uzavírá Olga Šlesingerová.

Spustit audio

Související