Kvalita másla je různá, ukázal dTest. Můžou za to i krávy a koloběh roku

4. červenec 2020

Často jsou slyšet stesky, že máslo už nechutná jako dřív. V senzorickém testu si ale všechna másla vedla výborně. Kde je tedy zádrhel?

„Mléko, z kterého se máslo vyrábí, není po celý rok pořád stejné. I když máte jen jednu krávu a jednu louku, v průběhu roku v různých sezonách nadojíte mléko s různou tučností. Tento aspekt se pak prolíná do kvality másla a do výsledné chuti,“ říká redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

Je bio máslo lepší?

Z chemického hlediska není mezi bio máslem a máslem žádný rozdíl

Rozdílně chutná i máslo vyráběné průmyslově a máslo s označením bio. „U bio másla je občas cítit odér po použitém krmivu. Mléko používané na výrobu bio másla pochází od krav z chovu, který byl obvyklý před 150 lety. Krávy mají výběh na pastvu, jsou vázány na hospodářství, které je schopno dobytek uživit. Mají dostatek vlastní, nebo maximálně regionální senáže.“

Bio máslo má tak význam pro člověka, kterému hluboce záleží na podmínkách, v jakých se krávy chovají. „Z chemického hlediska se bio od normálního másla neliší,“ říká Maryška.

Co je to vlastně máslo?

Ne všechno, co jako máslo vypadá, je skutečně máslo. Často jde o margaríny a jiné tuky

Máslo je výrobek složený výhradně z mléčného tuku. Jeho obsah by se měl pohybovat mezi osmdesáti až devadesáti procenty. Vedle toho může v másle být maximálně 16 procent vody a 2 procenta dalších netukových složek – vitamíny, minerální látky, bílkoviny a zbytek mléčného cukru.

„Nařízení jsou pro celou Evropskou unii stejná. Pokud si spotřebitel chce být jist, že kupuje máslo, musí hledat výrobek s takovým označením. Slovo máslo je zákonem chráněno a vztahuje se pouze na výrobky odpovídající směrnicím.“

Pokud výrobek slovo máslo neobsahuje, je namístě zbystřit, radí Maryška. Pokud jsou ve výrobku i složky rostlinné, hlavně palmový nebo řepkový tuk, o máslo se nejedná. V takovém případě jde o směsný tuk nebo margarín.

Při senzorickém hodnocení chuti dopadly nejlépe:

  • máslo Billa
  • máslo Madeta
  • máslo Olma
  • máslo Megle

Tuk je dobrý

Dobrým ukazatelem kvalitního másla je právě obsah tuku, povinně uváděný na obale. V povědomí českých spotřebitelů je, že by máslo mělo mít 82 procent tuku. „Ale není tomu tak. V másle může být od 80 do 90 procent tuku, 82 je ale standard,“ říká redaktor dTestu.

Kromě obsahu tuku se másla hodnotí také podle obsahu vody a obsahu netukových součástí. Naposledy časopis dTest másla testoval v roce 2018. Všechna másla vyráběná v České republice dopadla dobře. Žádný výrobek neporušil platné předpisy.

Máslům se tedy dá věřit. Nejlepší je vybírat máslo podle nápisu máslo, podle deklarovaného obsahu tuku a také podle zkušeností s danou značkou. „Když vám dané máslo chutná, není co řešit,“ uzavírá Jan Maryška.

Živočišné výrobky bývají označeny malou oválnou značkou na obale. V prvním řádku je vždy zkratka státu, podle které si může spotřebitel zjistit, odkud potravina pochází.

autoři: Šárka Volemanová , Mirek Vaňura , opa
Spustit audio

Související