David Mareček: John McCain byl inspirativní osobnost. Dokázal se vyrovnat i s negativními momenty

29. srpen 2018

Americký prezident Donald Trump po dlouhém mlčení nakonec ustoupil tlaku a rozhodl se vyzdvihnout zásluhy zemřelého republikánského senátora Johna McCaina, se kterým měl ostré spory. Co ukázal Američanům senátorův životní příběh?

„Pro mě je John McCain velice inspirativní osobnost nejenom ve světě politiky. Ale právě protože to byl významný světový politik, tak nám ukazuje, jak by takový významný politik měl vypadat. Osobně i profesně si prožil lepší i horší okamžiky. Ale právě v tom tkví síla jeho osobnosti. Tedy v tom, jak se dokázal vyrovnat s negativními momenty,“ říká David Mareček.

Tomáš Kraus: Společnost v Německu je rozdělena. Střet dřív nebo později musel přijít

Německo

Německým městem Chemnitz zmítají protesty poté, co byl v sobotu při potyčce ubodán pětatřicetiletý Němec. Podezřelými z vraždy jsou dva muži, migranti z Iráku a Sýrie. Spolková vláda odsoudila jak vraždu, tak i násilnosti. V Německu není místo pro braní spravedlnosti do vlastních rukou.

McCain byl během války ve Vietnamu sestřelen a strávil pět let v zajetí. Jakožto syn významného amerického admirála dostal nabídku na předčasné propuštění. Tu ale odmítl s tím, že počká, až propustí všechny Američany zajaté před ním. „Stálo ho to pět let drastického mučení a v podstatě i zdraví, protože se ze zajetí vrátil podlomený.“

„Poté vstoupil do politiky s představou, že bude hájit zájmy Američanů, ale docela brzo se dostal do aféry známé jako Keating 5. Pět senátorů tehdy intervenovalo ve prospěch bankéře Keatinga, který zpronevěřil obrovskou spoustu peněz. McCain byl před senátním výborem shledán vinným v tom, že měl špatný úsudek při výběru svých spolupracovníků. Americké daňové poplatníky to stálo dvě miliardy dolarů,“ připomíná Mareček i negativní stránku McCainova života.

Následkem této aféry byl ale fakt, že McCain se podle Marečka stal bojovníkem proti nekontrolovanému přílivu soukromých peněž do politiky. A šel tím i proti vlastní straně. „Ukázal, že si umí přiznat chybu a snaží se ji nějakým způsobem napravit.“

Spory s Trumpem

Ač republikán, McCain si moc nerozuměl se současným republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Ten ještě během kampaně prohlásil, že má raději ty vojáky, kteří se chytit do zajetí nenechali. Snesl za to ale velkou kritiku. „Tvrdou kampaň vedou všichni, vedl ji i McCain, ale těžko to může působit věrohodně od člověka, který se sám vyhnul vojenské službě. V téhle souvislosti to byl podpásový útok.“

Prezident Trump se ocitl pod tlakem nejenom médií ale i politiků jak z republikánského, tak demokratického tábora, když v sobotu pouze na twitteru zveřejnil krátkou neosobní zprávu, ve které vyjádřil soustrast rodině senátora za stát Arizona. Nakonec ale Trump napsal, že si velice váží služby, kterou senátor vykonal pro zemi. Dovolil také na znamení smutku stáhnout vlajku v Bílém domě na půl žerdi.

McCain býval v zámoří nazýván slovem ‚maverick‘, což bychom mohli volně přeložit jako politický samorost, protože ačkoliv senátor v zásadních otázkách hlasoval se svou stranou, nebál se jít i proti ní. „Takto soupeřil s Georgem Bushem mladším, se kterým prohrál první primárky. A přestože s Trumpem nesouhlasil, v klíčových okamžicích ho dokázal podržet. Rivalita ale přerostla tak daleko, že Trumpova snaha o zrušení zdravotnické reformy Baracka Obamy neprošla právě kvůli hlasu Johna McCaina.“

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.