Tomáš Kraus: Společnost v Německu je rozdělena. Střet dřív nebo později musel přijít

28. srpen 2018

Německým městem Chemnitz zmítají protesty poté, co byl v sobotu při potyčce ubodán pětatřicetiletý Němec. Podezřelými z vraždy jsou dva muži, migranti z Iráku a Sýrie. Spolková vláda odsoudila jak vraždu, tak i násilnosti. V Německu není místo pro braní spravedlnosti do vlastních rukou.

Do masivních protestů se podle médií zapojilo na jedné straně asi 2000 lidí na akci pořádané pravicově populistickým hnutím Pro Chemnitz, na druhé kolem 1000 osob na protestu sdružení Chemnitz Nazifrei (Chemnitz bez nacistů), které dává najevo svůj odpor vůči extrémní pravici.

Václav Bělohradský: Vlna uprchlíků je pro Itálii pozitivní. Je to praktické cvičení v globalizaci

uprchlíci

Itálie v neděli pustila na pevninu všech 150 migrantů z lodě Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii. Nakonec se o většinu migrantů postará katolická církev, část jich přijme Irsko a Albánie. Italský premiér Conte už dříve vyzval Česko, aby část migrantů přijalo. Andrej Babiš to ale odmítá. Premiéry obou zemí nyní česká společná schůze. Dohodnou se?

„Dřív nebo později to muselo přijít. Doufejme, že to je jen epizoda a nepřeroste to v něco většího. Nebezpečí tu ale bylo delší dobu. Nálada proti migrantům je v Německu trochu jiná než u nás, protože my tomu nejsme vůbec vystaveni. Je to jen akademická diskuse nebo hospodské kecy. V Německu to je ale každodenní realita a společnost to rozděluje,“ říká Tomáš Kraus.

Podle něj je společnost rozdělena na ty, kteří říkají, že obrovská chyba se udělala už ve 30. letech, a na ty, podle kterých jde o střet civilizací a bude dlouho trvat, než dojde k nějaké integraci. „Je otázka, který tábor bude mít navrch. Že se ale dostávají do fyzického střetu, je zákonité. Víme koneckonců, že během tzv. silvestrovských nepokojů v Kolíně nad Rýnem už k něčemu takovému došlo. Tam se německým orgánům podařilo situaci uklidnit elegantním způsobem.“

Některá německá média ale poukazují i na fakt, že policejní složky dnes mezi sebou mají členy, kteří se přiklánějí k ultrapravicovému pohledu na svět. Podle Deutsche Zeitung zejména saská policie měří dvojím metrem. Velmi akční je proti levicovým aktivistům, naopak měkká vůči spolku Pegida. „Nechci říkat, že německá policie má mezi sebou neonacisty, to je nesmysl. Pravda ale je, že v bezpečnostních složkách se někteří tito příznivci mohou objevit.“

Milion migrantů

Tomáš Kraus

„Na pozvání Deutsche Welle jsem byl na semináři v Bonnu. Jakýsi izraelský profesor tam po přednášce byl napaden palestinským aktivistou. Policie ale po příjezdu zmlátila právě tohoto profesora, protože měl na hlavě jarmulku. Vysvětlení bylo, že nevěděli, kdo si začal. I tam by se tedy dalo usuzovat, že policisté mohli být příznivci radikálně pravicového hnutí,“ říká tajemník Federace židovských obcí.

Otázkou také zůstává, proč se k incidentům v Chemnitzu nevyjádřil spolkový ministr vnitra Horst Seehofer. Výpady proti přistěhovalcům ale tvrdě odsoudila německá vláda. Hovoří také o štvanici na jinak vypadající lidi.

„Nejde ani tak o incidenty samotné, jako o ta čísla. Migrace v Německu je masivní, to je skutečně milion lidí a není to vždy pod kontrolou. To je zásadní problém, který je často přičítán kancléřce Merkelové. Tedy ne, že pustila imigranty, to by neměl být problém, ale že pustila do země lidi, o kterých nikdo nic neví,“ dodává Kraus.

autoři: Zita Senková , jra
Spustit audio

Související