Co v Bohémě nebylo: Kdo ve skutečnosti měla být herečka Lili Krallová?

27. únor 2017

Nejčastěji ji spojují s Natašou Gollovou. Zarážejí ale souvislosti s dnes opomíjenou herečkou Hanou Vítovou.

Bohémě se často vytýká míchání reality s fikcí. Skutečných filmů s neexistujícími, skutečných událostí s domyšlenými (anebo upravenými pro potřeby děje) a reálných postav s fiktivními. Fikcí je i postava Lili Krallové. Nese v sobě ale odkazy na osud několika českých hereček.

Gollová nebo Mandlová?

Protože podle seriálu hrála ve filmové komedii praštěnou sestru Oldřicha Nového a protože měla vztah s Wilhelmem Söhnelem, bývá většinou spojována s Natašou Gollovou. Tomu odpovídá i dvojí ll ve jméně. Umělecké jméno „Lili“ ale používala jiná česká herečka.

Adina Mandlová byla v Německu známá jako Lil Adina. Podobně jako Gollová (a smyšlená Krallová) taky pobývala krátce ve Francii a se Söhnelem měla doopravdy milenecký poměr (jenže jen Gollová pak kvůli tomu nesměla hrát). Prokazatelně taky jako seriálová Krallová natočila jeden německý film.

Dítě Oldřicha Nového

Lili Krallové ale kvůli tomu v seriálu pozměnili jméno na Lili Krall. Podobně se svým uměleckým jménem zacházela Hana Vítová. Ve dvou německých filmech natočených za protektorátu vystupuje jako Hana Witt. A se seriálovou Krallovou ji spojuje ještě jiná událost.

Fiktivní Krallová manželům Novým pomáhá během (fiktivního) těhotenství. Skutečná Hana Vítová se potom, co Oldřich i Alice Noví nastoupili do transportu, starala o jejich „adoptovanou“ dceru Janu. Byla to skutečná dcera Oldřicha Nového, kterou za adoptovanou jen vydával.

Baarová nebo Kabátová?

Poválečné osudy fiktivní Krallové ji zase spojují spíš s Adinou Mandlovou. Nataša Gollová totiž na konci války pomáhala v Terezíně při tyfové epidemii a sama se nakazila. Do celkového obrazu ženské Bohémy ale chybí zrcadlení ještě jiné prominentní herecké hvězdy té doby. Lídy Baarové.

Seriál ukazuje, jak Krallové nadbíhá Vlasta Burian. Dobové klepy skutečně naznačovaly románek mezi Králem komiků a právě Lídou Baarovou. Mělo k němu dojít během společného natáčení. Ostatně Burian se měl pochvalně („Stála by za hřích!“) vyjádřit i o jiné české herečce. Zitě Kabátové.

Když Zita Kabátová dostala po válce zákaz jakékoli veřejné činnosti, chtěla podobně jako Mandlová nebo Baarová emigrovat. K tomu jí měl pomoct i sňatek s Jerrym Králem, zástupcem firmy Zeist v Indii. České úřady ji za ním ale nepustily a ona se musela nechat dát rozvést. Změněné jméno už jí ale zůstalo. Zita Králová.

autor: rota
Spustit audio

Související