Bohéma: Proč vás tak fascinuje? A jak seriál chtě nechtě změnil vaše myšlení?

16. březen 2017

Jak po odvysílání Bohémy lidé vnímají postavy jako Vlasta Burian nebo Julius Fučík. Podívejte se na výsledky dvou unikátních anket.

Proč vás tolik zajímá chování herců za protektorátu? „Herci jsou hodně na očích veřejnosti. A hlavně v dobách dějinných zvratů,“ popisuje Stanislav Motl, který se tématu věnoval v knize Mraky nad Barrandovem. Odvolává se na slova historika Jana Tesaře.

„Napsal, že novočeský národ byl počat na prknech biedermeierského lidového divadla, které mu vtisklo pečeť. V žádné jiné kultuře nemá divadlo a herci takové místo. Zákon divadla určuje podle Tesaře českou kulturu. Česká kultura a vůbec národní život se do divadla stylizují,“ parafrázuje Motl.

Umělecká licence, nebo zkreslení minulosti?

„Takže národní život není primárně autentický, ale národ sám sebe přehrává na prknech.“ Proto taky se spousta lidí ohrazuje proti tomu, jak tvůrci v některých pasážích změnili skutečnost. Důležitost této kritiky zřetelně vyvstane, když se podíváte na výsledky naší malé webové ankety.

V roce 2016 spustil Český rozhlas projekt HRDiNA.cz. V rámci něj připomněl i osudy „hrdinů s otazníkem“, jako byli Vlasta Burian nebo Julius Fučík. Na konci webového článku mohli lidé hlasovat. Stejnou otázku jsme ale položili i po skončení TV seriálu v rámci projektu Co v Bohémě nebylo. Podívejte se na výsledky.


Create bar charts

Před a po

Výsledky (byť na malém vzorku) ukazují, jak seriál změnil vnímání některých postav. Zatímco před seriálem byl Burian doslova šedá figura (50:50), po seriálu už lidé mají jasno. Naopak obraz Fučíka, který byl předchozím generacím líčen jako jednoznačný hrdina, dostal najednou nové kontury (55 % hlasujících ho za hrdinu nepovažuje).

Pokud vás zajímá, kde všude se tvůrci televizního seriálu Bohéma dopustili přehmatu anebo co zajímavého se do seriálu (pravděpodobně) nevešlo, projděte si celý archiv našeho webového speciálu Co v Bohémě nebylo.

autoři: Stanislav Motl , rota
Spustit audio

Související