Chybí vám minerály? A jsou lepší přírodní produkty, nebo potravinové doplňky? Vysvětluje lékař a biochemik Marek Antoš
Únava, porucha imunity, infekty dýchacích cest, spavost. To vše signalizuje, že vám mohou chybět minerály, vysvětluje lékař a biochemik Marek Antoš. Jsou lepší přírodní produkty nebo potravinové doplňky? Je dobré červené maso? Mohou se minerály v těle hromadit a škodit? Dá se podpořit správné vstřebávání minerálů?
„Většina minerálů zajišťuje, aby tělo vůbec fungovalo. Například železo přenáší do tkání kyslík. Zajišťuje přenos elektronů při buněčném dýchání. To je základ. Tělo udržujeme v provozu a získáváme energii. Jód zase umožňuje vývoj nervové soustavy a vývoj mentálních funkcí. Důležitý je i vitamín C, A, D,“ připomíná Marek Antoš.
Lepší jsou přírodní produkty
„Minerály je lépe dodávat pomocí přírodních produktů. Železo obsahuje například červené maso, zvířecí krev. Problém může být u vegetariánů. Ti třeba užívají hodně železa, ale nevstřebává se, protože v rostlinné potravě je spousta látek, které železo blokují. Třeba i tanin z čaje. Železo se lépe vstřebává při přítomnosti vitaminu C, například jablek a pomerančů.“
Důležitý je i vitamin D. To je steroidní hormon, který ovlivňuje imunitu a podporuje obranyschopnost organizmu. Jak připomíná Marek Antoš, podporuje ukládání vápníku do kostí. „Pokud je vitaminu D málo, jsou kosti méněcenné, ohýbají se. U seniorů je potíž v tom, že chodí málo na slunce a vitaminu tak mají málo. Nový výzkum zjistil, že tak klesá svalová síla u seniorů a jsou častější pády a fraktury.“
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.