Chybí vám minerály? A jsou lepší přírodní produkty, nebo potravinové doplňky? Vysvětluje lékař a biochemik Marek Antoš

20. duben 2022

Únava, porucha imunity, infekty dýchacích cest, spavost. To vše signalizuje, že vám mohou chybět minerály, vysvětluje lékař a biochemik Marek Antoš. Jsou lepší přírodní produkty nebo potravinové doplňky? Je dobré červené maso? Mohou se minerály v těle hromadit a škodit? Dá se podpořit správné vstřebávání minerálů?

„Většina minerálů zajišťuje, aby tělo vůbec fungovalo. Například železo přenáší do tkání kyslík. Zajišťuje přenos elektronů při buněčném dýchání. To je základ. Tělo udržujeme v provozu a získáváme energii. Jód zase umožňuje vývoj nervové soustavy a vývoj mentálních funkcí. Důležitý je i vitamín C, A, D,“ připomíná Marek Antoš.

Lepší jsou přírodní produkty

„Minerály je lépe dodávat pomocí přírodních produktů. Železo obsahuje například červené maso, zvířecí krev. Problém může být u vegetariánů. Ti třeba užívají hodně železa, ale nevstřebává se, protože v rostlinné potravě je spousta látek, které železo blokují. Třeba i tanin z čaje. Železo se lépe vstřebává při přítomnosti vitaminu C, například jablek a pomerančů.“

Důležitý je i vitamin D. To je steroidní hormon, který ovlivňuje imunitu a podporuje obranyschopnost organizmu. Jak připomíná Marek Antoš, podporuje ukládání vápníku do kostí. „Pokud je vitaminu D málo, jsou kosti méněcenné, ohýbají se. U seniorů je potíž v tom, že chodí málo na slunce a vitaminu tak mají málo. Nový výzkum zjistil, že tak klesá svalová síla u seniorů a jsou častější pády a fraktury.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.