BPA free neznamená nutně, že je výrobek bisfenolů prostý. Platí to i u dětských lahví

19. květen 2023

Časopis dTest se od svých počátků snaží výrobce motivovat k produkci bezpečného a zdraví neškodného zboží. Při svých testech klade obzvlášť velký důraz na chemickou nezávadnost výrobků pro děti. Před čím by se měli mít rodiče malých dětí na pozoru? Proč brát označení BPA s rezervou? A proč jsou v pořádku lahve, ale ne savičky?

Zvlášť zdraví škodlivé jsou zejména takzvané bisfenoly. „Jde o látky, které narušují hormonální systém člověka. Mají také řadu dalších negativních potvrzených vlastností, jako může být poškození vývoje plodu, mohou vést k metabolickým poruchám a řada z nich také bývá řazena mezi potenciální karcinogenní látky,“ vysvětluje redaktor dTestu Michal Mikoláš.

Všude kolem nás

Jejich nebezpečí stoupá bohužel s tím, že jde o látky velmi rozšířené. Vyskytují se v plastech, termopapírech, lepenkách, textiliích, sportovním náčiní i třeba cédéčkách. Z evropské populace má podle studií jejich stopové množství v sobě každý z nás. Povědomí o nich je však i navzdory tomu stále malé.

Spotřebitelská organizace dTest se proto zaměřila na zboží určené dětem, protože to by mělo být chemických látek prosté. „Zkoumali jsme tedy dětský textil, obuv, přikrývky, ale i kousátka, lahvičky a savičky.“

Bisfenol A

Kojenecké lahve jsou jedním z mála výrobků, které mají obsah bisfenolů stanovený vyhláškou. Bisfenol A (označovaný jako BPA) je v nich dokonce zakázaný. Možná proto dopadly laboratorní testy poměrně dobře. „Jiné typy lahví, sportovní nebo i klasické lahve na nápoje, tímto limitem ale zatíženy nejsou. Migrace případných zbytků bisfenolů do vody či do slin, tak může být vyšší.“

Paradoxem podle Mikoláše ovšem je, že zákaz bisfenolu A platí pouze pro dětské lahve. V savičkách, které se na tyto lahve nasazují, bývá poměrně často. „Často se také stává, že výrobce napíše na obal BPA free. Vztahuje se to ale pouze na zakázaný bisfenol A, který může být nahrazen jiným bisfenolem, se stejnými účinky. Naším cílem tedy je dosáhnout toho, aby se limity zpřísnily a byly výrazně plošnější,“ uzavírá Michal Mikoláš.

Spustit audio

Související