Bílá Labuť. Pět set zaměstnanců, za den 30 tisíc zákazníků

Bílá labuť přivítala své první zákazníky 18. března 1939. Spolumajitel sítě obchodních domů Brouk a Babka Jaroslav Brouk ji nechal postavit na místě, kde stával původně hostinec a pivovar. Starou zástavbu nahradila moderní funkcionalistická stavba architektů Josefa Kittricha a Josefa Hrubého, interiéry navrhl Jan Gillar. Vytvořili největší a nejmodernější obchodní dům ve střední a východní Evropě. Průčelí fasády tvořila okenní mozaika o rozměrech 30 x 18 metrů.

Několik pater nabízelo 32 prodejních oddělení, která byla vybavena pneumatickými pokladnami. Spojení s centrální pokladnou pak zajišťoval potrubní systém. Lidé mohli využívat 5 osobních rychlovýtahů a také pohyblivé schody – první eskalátor ve střední Evropě umístěný v interiéru.

Denně prošlo Bílou labutí 20 až 30 tisíc zákazníků, o které se staralo 500 zaměstnanců. Prvenství Bílé labuti vydželo 36 let, v roce 1975 její rekordy překonaly obchodní domy Kotva a Máj. Symbol prvního moderního obchodního domu v Praze však zůstal – velký neonový poutač ve tvaru živé labutě se zlatou korunkou na hlavě.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související