Aladin spočítá pocitovou teplotu

14. srpen 2018

V prvních extrémně horkých srpnových dnech mohlo mnoho z nás pociťovat, že je snad 50 stupňů ve stínu! Výsledkem měření teploty je objektivní číslo, pravda ale je, že každý z nás může stejnou teplotu vnímat úplně jinak. I takzvaná pocitová teplota se dá však přesně spočítat.

Je vedro a dusno, špatně se dýchá, pocitová teplota šplhá k padesátce. V prvních srpnových dnech bylo v Evropě a zejména ve velkých městech, k nevydržení. Dusno a horko nicméně nejdou vždy ruku v ruce. Dusno můžeme cítit i v chladnějších dnech.

„Je v tom rozdíl. Dusno je stav lidově zvaný prádelna. Hůře se nám dýchá, ale nemusí být u toho horko, dusno můžeme zažít i při teplotách kolem 20 stupňů. Je lepší počítat s tzv. pocitovou teplotou,“ uvádí v Meteoru Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Pocit tepla a chladu se podle Martina Nováka odvíjí od čtyř faktorů: teploty vzduchu, vlhkosti, větru a záření (nejen přímého, ale i dlouhovlnného tepelného). „Většina vzorečků je ale zjednodušená. Počítá jen s teplotou a vlhkostí vzduchu, jako například heat index. Anebo s teplotou a větrem, wind chill, ten počítá s ochlazováním větrem, hlavně v zimním období,“ vysvětluje meteorolog.

Teploměr na pocitovou teplotu

Na běžném teploměru za oknem pocitovou teplotu většinou nenajdete. I když i některé domácí meteostaničky nějakou takovou veličinu uvádějí. „Jenže jde o to, o jaký jde výpočet, mnohdy ho výrobce vůbec neuvádí a vy tak nevíte, jak to počítají,“ upozorňuje Martin Novák.

Domácí teploměr

V současné době se vyvíjí úplně nový index, který kombinuje všechny čtyři zmíněné faktory. Brzy ho bude mít v portfoliu i Český hydrometeorologický ústav. „Testovali jsme ho. Na podzim by měl v rámci výpočtu modelu Aladin přibýt i výpočet tohoto indexu,“ dodává meteorolog.

Bude model správně fungovat?

Zatím odborníci testují, jak se model chová a jestli je správně naprogramován. Nový index bude cenný hlavně pro biometeorologickou předpověď, která lidem napovídá, jak se mohou v daném počasí cítit. Potřebná je zejména pro lidi s nějakým zdravotním omezením.

Když je například příliš velké vedro, nebo naopak krutý mráz, energie vydávaná tělem na termoregulační systém je tak velká, že omezuje použití energie pro další funkce. Může to vést k různým i fatálním zdravotním komplikacím u oslabených jedinců.

Aladin (Aire Limitée, Adaptation Dynamique, Development International) je numerický model počasí, pomocí kterého se připravují krátkodobé předpovědi. Jde o systém diferenciálních rovnic, které popisují chování atmosféry na základě meteorologických měření. Model vyvíjí od roku 1991 francouzská meteorologická služba Météo-France ve spolupráci se službami dalších zemí sdružených v konsorciu ALADIN.

autoři: Petr Sobotka , Leona Matušková
Spustit audio

Související