To, že vyhrála varianta delta, znamená, že se situace stabilizuje, vysvětluje genetik Jan Pačes

25. srpen 2021

Již několik měsíců se nové varianty koronaviru označují písmeny řecké abecedy, které nahradily původní geografické názvy. V Evropě včetně České republiky nyní převažuje varianta delta. V čem je jiná než původní wuchanská linie? A co vlastně znamená, že se nyní potýkáme už jen s jednou dominantní variantou?

Znamená to, že se situace dostává do stabilního stavu. Přesně takto to v přírodě chodí. Nejúspěšnější varianta nebo druh v tom daném místě převládne, říká v pořadu Jak to vidí... genetik Jan Pačes.

Čtěte také

Situace, která tu byla před rokem, byla z hlediska biologie velmi zvláštní, protože virus byl nový a lidská populace pro něj byla úrodné pole. Virus se tak mohl množit velmi rychle a vyrábět velké množství variant. Z perspektivy jednoho roku se však u nich ukázalo, že nebyly tak úspěšné, a proto nyní vyhrává silnější delta.

Evoluce nekončí

To, že lidé přiřadili jména několika málo vybraným zajímavým variantám, ale neznamená, že evoluce končí. Varianta delta, původně indická, vznikla skoro před rokem a od té doby mutuje rychlostí 25 mutací za rok. Zatím jsou její nové mutace většinou nevýznamné, přesto pojmenování pokračuje. Proto dnes mluvíme o takzvaných subvariantách delty.

Čtěte také

V čem se varianta delta liší? Původní varianty, které tu byly před rokem, si byly navzájem podobné. Varianta brazilská, jihoafrická, britská, to všechno byly potomci jednoho hlavního proudu, u nichž jsme časem porozuměli, jak fungují jejich mutace, vysvětluje Jan Pačes.

Některé mutace měnily rychlost šíření, jiné tvar povrchu viru, na který se vážou naše protilátky. Najednou ale přišla varianta indická, která nepocházela z toho samého úniku a která měla úplně jiný set mutací, navíc se v ní nahromadily i mutace známé z původních variant. A proto nakonec vyhrála.

Nedosažitelná kolektivní imunita

Původní představa, že očkování virus zastaví a lokalizuje, se v případě varianty delta nenaplnila. Důvodem je právě její velká nakažlivost.

„Zastavit virus by se nám možná povedlo u wuchanské varianty, ale bohužel varianta delta je daleko více infekční. Přestože jsou tedy vakcíny velmi dobré, zdá se, že představa kolektivní imunity získaná proočkováním populace je nedosažitelná. Dnes je tedy očkování důležité hlavně proto, že chrání jednotlivce před těžkým průběhem nemoci, uzavírá Jan Pačes.

Další témata rozhovoru: specifika varianty delta; testy protilátek jako plnohodnotná alternativa očkování či prodělání nemoci; přeskoky viru na nový druh.

autoři: Zita Senková , Jan Pačes , opa
Spustit audio

Související