Zbabělec, nebo hrdina? Charakter není stabilní, říká psycholožka

19. květen 2020

V krizi jsme pod tlakem. Nemáme čas ani prostor použit své role a masky, kterými chceme zakrýt své charakterové slabiny, říká psycholožka Lucie Kolaříková.

„Nemusíte mít ani koronavirus, ale jste nevyspalí, máte strach o někoho, kdo je nemocný, máte toho moc v práci. Můžete se tak dostat do vypjatého módu a ujet,“ popisuje v pořadu Dva na Dvojce psycholožka. Co rozhoduje, jestli je člověk zbabělec, nebo hrdina? 

„Základním faktorem je naše životní nastavení – útěk, útok nebo zamrznutí. Pak sociální chování, které jsme nasbírali v průběhu života. Rozhoduje i naše nervová soustava. Jestli je nastavená víc na klid nebo na stres a ostražitost,“ uvádí Kolaříková. „Charakter stabilní není, protože jeho složky jsou proměnlivé v průběhu života.“

Není podstatné, co rodiče říkají, ale co dělají

Můžou charakter dětí ovlivnit rodiče? „Děti fungují z velkého procenta nápodobou. Jak jednají rodiče, tak mají tendenci jednat i děti. Nehraje takovou roli, co rodiče říkají, ale co sami dělají. Když řeší konflikty klidným způsobem, děti mají tendenci to napodobovat.“

Je charakter vrozený nebo si ho budujeme? Závisí naše reakce v zátěžových situacích i na našem momentálním fyzickém stavu?

Spustit audio

Související