Zátka: Jak těstoviny z jižních Čech dobyly srdce hospodyněk v celém mocnářství
Zatímco s výrobou sodovky udělal jihočeský rod Zátků díru do světa, první továrna na těstoviny, nudle a makarony ve střední Evropě to ve svých začátcích lehké neměla. Hospodyňky totiž byly odjakživa zvyklé vyrábět si těstoviny samy. Naštěstí to majitelé firmy nevzdali.
Těstoviny se značkou Zátka jsou produktem jihočeského podnikatelského rodu se šíří záběru přímo renesanční. Jeho kořeny můžeme najít jižně od Českých Budějovic už koncem 17. století.
Na začátku století 19. se Zátkovi přestěhovali do Českých Budějovic. Hynek Zátka zde založil obchod se solí, zemědělskými plodinami, tuhou a sádrou. Zakoupil několik usedlostí ve vesnici Libníč a vytvořil rodinný velkostatek. U Boršova nad Vltavou postavil první strojní mlýn na jihu Čech.
Na úspěchu Hynkova podnikání se podílel i jeho bratr Jakub, který se živil obchodováním se dřevem a stavbou říčních lodí. Díky vlastnímu říčnímu rejdařství přestal být rodinný obchod závislý na cizích dopravcích. Zátkovi mohli své produkty dopravovat pružně a podle potřeby. Jejich říční síť dosahovala na jih podél toku Dunaje a na sever až do Hamburku.
Chléb, sušenky... a sodovka
Hynek Zátka měl s manželkou Terezií devět dětí. Nejstaršímu Ferdinandovi se splnil sen, který nemohl realizovat jeho otec – vystudoval práva. Nakonec se jim ale stejně nevěnoval a začal podnikat. Nejprve převzal rodinnou pekárnu, pak se pokusil založit cukrovar – ale nezdařilo se, zkrachoval hned první sezonu. Pak Ferdinandovi osud přihrál do karet novou šanci – dědictví po tetě Marii.
Ferdinand Zátka neváhal, zřídil si v Karlíně parní pekárnu a v Železné ulici podnikovou prodejnu. Začal s pečením chleba a časem přidal i jemné pečivo a sušenky, které nazval Meteor.
K pekárně pak Zátka přidal továrnu na sodovky – první svého druhu v rakouské monarchii, a nabídku dále rozšiřoval. V duchu rodinné tradice považoval Ferdinand za vhodné propojit podnikání s vlasteneckým zápalem. A tak se zrodila Zátkova Česko-Slovanská káva.
To, že jsou Zátkovy výrobky nanejvýš důvěryhodné, dokumentoval Ferdinand nejenom propracovanou reklamou a marketingem, ale také tím, že se odvolával na spolupráci se známými odborníky v oboru chemie, bakteriologie a potravinářství.
Kdo se ujal firmy po Ferdinandově smrti? Jaká tragédie postihla firmu v roce 1915? Co firma vyrábí dnes?
Související
-
Danone: Jogurt, který měl být zárukou zdraví a dlouhověkosti. Nejdřív se prodával v lékárně
U zrodu největšího světového výrobce jogurtů stál řecký lékař. Nebyl jediný, koho po válce znepokojovala dětská podvýživa. Jako první ale zkusil podpořit zdraví jogurtem.
-
Jan Paukert: Pochutnával si na něm Masaryk i Vlasta Burian. Obloženému chlebíčku je už přes sto let
Napadlo vás někdy, kde se vzal klasický obložený chlebíček? Jde o ryze český vynález a je mu už přes sto let. Pochutnávali si na něm hosté nejstaršího lahůdkářství v Praze.
-
Olomoucké tvarůžky: Jak punčochář přestal vyrábět punčochy a vsadil na kyselý sýr
Olomoucké tvarůžky, syrečky nebo taky tvargle mají dlouhou historii. Už před šesti sty lety se vyráběly v každé chalupě, zejména na Hané.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.