Zahraniční zpravodaj Novák: Zásadní téma voleb v USA? Lidé se rozhodují podle peněženky a kuchyňského stolu

30. červenec 2024

Pavel Novák, dlouhodobý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech, okomentuje současnou situaci na poli americké politiky i společnosti. Co je pro Spojené státy nejzásadnějším tématem voleb? A jaké jsou názory, výhody a slabiny viceprezidenty Kamaly Harrisové, která bude s velkou pravděpodobností nominovaná jako kandidátka na prezidentku USA?

Čtěte také

Po odstoupení současného prezidenta Spojených států amerických Joe Bidena z volební kampaně se zdá, že viceprezidentka Demokratické strany už má nominaci téměř jistou. Podle zpravodaje Pavla Nováka, který dlouhodobě působí ve Washingtonu, se ale ještě může objevit i jiný kandidát či kandidátka.

„Nominace proběhne na sjezdu Demokratické strany v Chicagu, který začíná 19. srpna. Teď se zdá, že má většinu hlasujících na své straně, nicméně se stále můžou přihlásit případní protikandidáti a delegáti, takže můžou ještě změnit svůj názor, pokud by se objevil někdo lepší,“ vysvětluje.

Jaká by byla Harrisová prezidentka?

Otázkou zůstává, v čem by se Kamala Harrisová jako prezidentka lišila od současného prezidenta. „Byla by třeba mnohem tvrdší vůči Izraeli,“ přemýšlí Novák.

Čtěte také

„Když byl Benjamin Netanjahu v Kongresu Spojených států, Harrisová tam ani nepřišla. Potkala se s ním až potom a nejspíš šlo o velice slušnostní setkání. Demokratická strana je spíše levicová, Netanjahu je pravicový politik.“

Zpravodaj se zamýšlí i nad dalšími tématy, která by Kamala Harrisová jako prezidentka USA mohla do politiky přinést. „Snažila by se také nejspíš prosadit administrativní nařízení ohledně dostupných interrupcí a větší kontroly zbraní.“

Podle čeho se voličstvo rozhoduje?

„Nejvíce prožívají ekonomiku, rozhodují se podle peněženky, podle kuchyňského stolu. Primárně je zajímají životní náklady, které jim teď stouply,“ vysvětluje zpravodaj.

Čtěte také

„Žije tam několik milionů lidí, kteří pobírají potravinové lístky, hodně chudé rodiny, které musí dostávat peníze na potraviny, na ošacení. Není to zdaleka tak, že by všichni Američané byli bohatí,“ upozorňuje.

„Potom je dost tíží migrace, přicházejí k nim lidé, nevědí přesně odkud a nemají je zaregistrované. Hodně lidí proudí z Jižní Ameriky, teď se k nim přidávají lidé z Afriky, kteří pochopili, že je pro ně snazší doletět do Mexika nebo Nikaraguy a odtamtud se dostat do USA.“

S tím je spojená i problematika pašování narkotik, která také Američany trápí. „Velkou paseku jim teď dělá syntetický opiát fentanyl. Je to látka silnější než heroin a umírá na ní čím dál více lidí.“

Výhody a slabiny Harrisové

„Kamala Harrisová nebyla nikdy moc vidět a problém je, že teď tedy vlastně rozjíždí kampaň a po celé ty čtyři roky byla trochu v ústraní, takže nikdo přesně neví, jaká je. Navíc nemá tolik zkušeností s vládnutím, k ničemu velkému ji nepustili.“

Podle Pavla Nováka část voličstva naopak získá mezi ženami právě tím, že prosazuje práva žen a s tím spojená témata reprodukčního zdraví. „Další body jí může nahnat to, že je z etnické minority. A arabská komunita by se k ní zase mohla vrátit, jelikož nepodporuje Izrael,“ dodává.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.