Amerikanista Pondělíček: Amerika jako země pokroku a odolnosti? Já bych zatím příliš neslavil...

8. únor 2023

Americký prezident Joe Biden přednesl každoroční zprávu o stavu Unie. Ameriku označil za zemi pokroku a odolnosti, která z každé krize vyjde silnější, než když do ní vstupovala. Skutečně se Americe tolik daří? Jak svoji zemi vnímají sami Američané? A podpoří Joeho Bidena v jeho případné druhé kandidatuře? Amerikanista Jiří Pondělíček v audiozáznamu ještě vysvětlí okolnosti sestřelení čínského špionážního balonu a připomene symbol boje proti rasismu.

„Na oslavy je v tuto chvíli v Americe podle mě ještě brzo,“ hodnotí s opatrností středeční proslov Joeho Bidena amerikanista Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„Poslední ekonomická čísla sice mohou jistý důvod k optimismu dávat. Nejdramatičtější fázi zdražování má Amerika už za sebou. Výrazně poklesla nezaměstnanost. Dokonce je nejnižší od 60. let. Vzhledem k nestabilní situaci ve světě a k debatám o dluhovém stropu v Americe je ale skutečně ještě příliš brzo říkat, že Amerika všechno zvládla,“ vysvětluje.

Navzdory cynikům

Kromě oživení ekonomiky se Joe Biden věnoval ve svém proslovu také zahraniční politice, kdy vyzdvihl zejména americkou podporu Ukrajině. „Podpora Ukrajiny je něco, co Amerika bere velice vážně. Shodnou se na tom navzdory trumpovskému křídlu republikánů ve své většině obě strany,“ potvrzuje amerikanista.

Čtěte také

V domácí politice se ale podle něj bude Bidenovi hledat shoda mezi republikány a demokraty daleko hůře, i když Biden prohlašuje, že navzdory všem cynikům je jejich spolupráce možná. „Koexistence funguje skutečně mnohem lépe než v minulosti. Obě strany se shodnou na celé řadě zákonů. Bidenovi se navíc podařilo spolupráci s republikány prohloubit. Zároveň tam ale v určitých věcech zůstávají nepřekonatelné rozpory.“

Vidět to podle Pondělíčka bude zejména na debatě republikánů a demokratů ohledně zvýšení dluhového stropu, který by mohl mít fatální následky pro americkou ekonomiku.

Znovu Biden?

Podle průzkumu deníku The Washington Post a stanice BBC si 62 % Američanů myslí, že Joe Biden během svého prezidentství dosáhl mála nebo nic. Dalších 36 % si myslí, že dosáhl velmi nebo hodně. „Naznačuje to, že zklamaní budou i mnozí demokraté, kteří možná doufali v rozsáhlejší progresivní agendu. Nespokojené je i levicové křídlo, které Bidenovi občas vyčítalo to, že se snažil vyjednat s republikány kompromis. Já si ale myslím, že vzhledem k pozici, jakou Biden měl, to skutečně málo není,“ hodnotí Pondělíček.

Čtěte také

Byť měl totiž americký prezident k dispozici demokratický Kongres, v Senátu to rozhodně jednoduché neměl. Byli tam lidé, kteří agendu blokovali. A v té nejtěsnější většině, kdy potřebujete každý hlas, je samozřejmě těžké něco prosadit takzvaně na sílu. Prezident Biden prostě musel dělat kompromisy, ať už s republikány, tak i se středovějším pravicovým křídlem demokratů.

Od Joeho Bidena se nyní očekává, že v příštích měsících ohlásí nebo neohlásí opětovnou kandidaturu do čela země. „Náznaky jsou zatím takové obojaké. Myslím si, že prezident Biden se vnímá jako prezident poměrně úspěšný a z tohoto ohledu by pokračovat chtěl. Ohled na vlastní věk ho ale možná zatím brzdí. V okamžiku ale, kdy se stávající prezident rozhodne kandidovat, jenom výjimečně se proti němu v primárkách postaví nějaký výrazný kandidát,“ uzavírá Jiří Pondělíček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.