Jiří Pondělíček: Na 15. pokus, ale přece. Rebelie při volbě šéfa americké Sněmovny reprezentantů se dala čekat

10. leden 2023

Drama, ve které se změnila volba předsedy americké Sněmovny reprezentantů, je u konce. Na 15. pokus byl zvolen republikánský lídr Kevin McCarthy. Proč čelil takové revoltě spolustraníků? A jak se bude prezident Joe Biden dělit o moc s republikány? Amerikanista Jiří Pondělíček v audiozáznamu ještě přiblíží, jak Američané vnímají zveřejněná daňová přiznání Donalda Trumpa, jaké oblibě se těší bývalá první dáma Michelle Obamová i jakou podporu má u Američanů pomoc Ukrajině.

„Odpor členů vůči Kevinu McCarthymu byl v poslaneckém klubu skutečně velmi silný. V závěru se zdálo, že i velmi osobní,“ přitakává v pořadu Jak to vidí... amerikanista Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

„I když totiž udělal všechny podstatné ústupky, nedopadla ani 14. volba. Dá se to tedy určitě označovat za rebelii,“ dodává. Dalo se to ale podle něj čekat už po volbách, kdy bylo zřejmé, že většina bude poměrně těsná.

O jednotu nejde

„Obě velké strany v Americe jsou široce rozkročené koalice s mnoha frakcemi. Takže úplně jiný náhled na některé věci má například demokrat z New Yorku z okrsku, který je bezpečně demokratický, a jiný třeba demokrat z Virginie, kde se strany střídají. A podobně je to u republikánů,“ vysvětluje Pondělíček.

Čtěte také

I přes velkou fragmentaci a ideologicky zaťatější křídla mají ale obě strany i umírněný střed, který je schopen domluvit se s protistranou. „I Joe Bidenovi se podařilo prosadit některé významné zákony s pomocí republikánů, ať už ve Sněmovně nebo v Senátu. V žádném případě ale nejde o jednotné hlasovací mašinérie.“

Politické divadlo

Jak se bude Joe Biden nyní dělit o moc s republikány, bude ale do značné míry záležet i na nich samých. „Uvidíme, jak k tomu přistoupí. Vzhledem k tomu, že si demokraté uchovali většinu v Senátu, tak samozřejmě republikáni vědí, že cokoli Sněmovna prosadí, může Senát snadno zablokovat. Přesto to vypadá, že se budou snažit alespoň o nějaké legislativní úspěchy,“ domnívá se amerikanista.

Podle něj ale spíše půjde o politické divadlo. „Budou chtít ukázat, že něco schválili, ale demokraté to pak blokují. Jako první cíl si zřejmě vytkli IRS, což je obdoba našich finančních úřadů, kterým Bidenova administrativa v rámci protiinflačního zákona přislíbila zvýšení finančních prostředků.

Ty budou chtít republikáni zpětně odebrat. Je to ale spíše politické divadlo. I když si totiž vybrali zákon, který bude mít v jejich straně širokou podporu, tak aby trošku napravili dojem z volby Kevina McCarthyho, v Senátu tento zákon už dopředu nemá šanci,“ uzavírá Jiří Pondělíček.

Spustit audio

Související