Jiří Pondělíček: Politika Ameriky zůstává i za vlády Bidena konzistentní. Změnila se jen rétorika

30. červen 2021

S odchodem kontroverzního Donalda Trumpa zmizela i každodenní malá dramata, kterými plnil sociální sítě. Nový americký prezident Joe Biden je předvídatelnější. Jde však pouze o změnu rétoriky. Politika Ameriky zůstává konzistentní. 

Každodenní tweetování na twitteru a každodenní dramata samozřejmě s odchodem Donalda Trumpa ustoupily do pozadí. Joe Biden je předvídatelnější, a v tomto ohledu možná i nudnější. Zajímavých věcí se ale děje poměrně dost, říká v pořadu Jak to vidí... amerikanista Jiří Pondělíček.

Důležité je podle něj rozlišit rétoriku a skutečný přístup. Trump byl bombastický, často přeháněl, dovolil si jít až na samou mez. To od Bidena čekat nemůžeme. Skutečná politika například vůči Rusku a Číně ale zůstává konzistentní. Výrazně se změnila jen rétorika.

Důvěryhodná Amerika

Jedním z cílů, který si Joe Biden v roli prezidenta vytyčil, je obnova důvěryhodnosti USA. Jak k tomu ale konkrétně chce dojít, ukáže až čas. Faktem je, že americká politika za Donalda Trumpa byla více orientovaná dovnitř. I jeho přístup k zahraniční politice pod heslem ,America first‘ byl určen domácímu publiku.

Čtěte také

Přesto byl Donald Trump ochoten jít s evropskými spojenci do konfliktů, kterým se předchozí administrativy vyhýbaly. Občas to nebylo na škodu. Jeho mnohdy buranský přístup se vyplatil například u projektu Nord Stream nebo u prosazení závazku, aby i Evropa odváděla dvě procenta HDP na armádu,“ připomíná Pondělíček.

Vztahy tedy byly určitě napjatější. Joe Biden je uměřenější. Jak ale vyplývá ze setkání G7, problémem se stává narůstající agresivita Číny. Amerika se stejně jako ostatní bude muset začít bránit.

Romantik Biden

Ve vztahu k Evropě bývá Joe Biden označován jako poslední transatlantický romantik. Je to politik, který vyrostl v době studené války, kdy závazek Ameriky v Evropě byl naprosto nezpochybnitelný. Za prezidenta Trumpa to tak automatické nebylo. A nyní se zdá, že počet lidí obecně, kteří v americkém angažmá v Evropě nevidí smysl, se zvyšuje.

Podle Jiřího Pondělíčka tedy NATO bude muset najít novou roli, i ve vztahu ke zmíněné Číně, tak aby spojenectví s Evropou dávalo Americe smysl.

Další témata rozhovoru: cesta amerického prezidenta do Evropy; vztahy USA a Izraele; íránská jaderná hrozba a reakce Washingtonu; migrační krize na hranicích Spojených států a Mexika.

Spustit audio

Související