Vladimíra Dvořáková: V prezidentově vánočním poselství naprosto chyběla empatie

28. prosinec 2020

Víme, že v souvislosti s koronavirem je 11 tisíc mrtvých. To znamená, že během tohoto roku přišly desítky tisíc lidí o své blízké, o rodinné příslušníky nebo o své přátele, kteří by zde pravděpodobně ještě mohli být, kdyby nebyla tato pandemie. Zamýšlí se politoložka a ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze Vladimíra Dvořáková.

V pořadu Jak to vidí…to říká v souvislosti s tím, že ve vánočním poselství prezidenta Miloše Zemana jí naprosto chyběla empatie.

Čtěte také

Dvořáková připomíná také, že pro řadu lidí je ale letos psychicky náročné například i to, že něco řadu let budovali a nejednou je konec. „Ti lidé se s tím velmi obtížně vyrovnávají,“ upozorňuje Dvořáková. Obtížně se podle ní vyrovnávalo také s omezeným kontaktem s blízkými nebo náročností distanční výuky.

Strukturou bylo podle politoložky a ředitelky Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze prezidentovo poselství obdobné, jako bývá každý rok. „Možná se mi zdálo trochu kratší, ale neměřila jsem to,“ míní politoložka.

Výzva k očkování

Pozitivně podle Dvořákové vyzněla výzva Miloše Zemana k očkování. „To je věc, která byla velmi dlouho podceňovaná. Je skutečně nutné podpořit, aby se lidé nechávali očkovat, pokud to tedy bude probíhat standardním způsobem a bude to dobře zorganizováno,“ doplňuje ředitelka Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze Vladimíra Dvořáková.

Prezidentův projev podle Dvořákové jinak obsahoval klasická témata, která se týkala i ekonomiky. „Pan prezident pochválil vládu, na kterou má poměrně silný vliv, i když se to různě mění, ale každopádně má s vládou úzké styky,“ říká Dvořáková.

Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, místopředseda vlády Karel Havlíček a předseda vlády Andrej Babiš

Kritika opozice a médií

Miloš Zeman také podle Dvořákové neopomněl zkritizovat opozici a jako vždy se obrátil také proti médiím a novinářům, což je podle politoložky takovou stálicí prezidentových projevů.

„Mně v těchto vyjádřeních asi nejvíce vadí, že se tam objevuje normalizační slovník z osmdesátých let. Takové to zevšeobecňování, různí Novákové, Vonáskové a podobně. Pro hlavu státu není důstojné, aby se vyjadřovala tímto způsobem,“ upozorňuje Vladimíra Dvořáková.

Další témata rozhovoru: co znamená brexit pro Česko a Evropskou unii; jak poznamená vládní daňový balíček výdaje na vědu.

autoři: Vladimír Kroc , cpk
Spustit audio

Související