Iva Holmerová: Izolace seniorů napáchala obrovské škody. Znovuotevření domovů ale bude nesmírně náročné

2. prosinec 2020

Po dvou měsících vláda opět povolí návštěvy v domovech seniorů a v dalších zařízeních sociálních služeb. Jsou domovy na další personální zátěž připraveny? A ví vůbec stát, jak seniory nejlépe ochránit? 

Čtěte také

Návštěvy nejohroženější skupiny obyvatel budou probíhat za přísných podmínek. Návštěvníci budou muset předložit negativní test na koronavirus ne starší 48 hodin, nebo se budou moct nechat bezplatně otestovat přímo na místě.

„Povolení návštěv je správný krok. Izolace seniorů udělala velké škody. Ukázalo se, že to, co jsme eufemisticky nazývali jako domovy, vlastně byly absolutní instituce – zakázaly vycházení a návštěvy. To bylo skutečně tristní,“ říká v pořadu Jak to vidí... Iva Holmerová.

V době existence nařízení vlády však tato zařízení ani nijak jinak postupovat nemohla. Skvělé bylo, že si i v takové situaci domovy poradily a snažily se být inovativní. Vymyslely systém boxů a ochranných skel atd. Musely ovšem fungovat v situaci plošných opatření a velice nevyhovující legislativy.

Testy nejsou samospásné

Podle Ivy Holmerové však ani testy nejsou zárukou, že k přenosu viru nedojde. Testování je příznivý faktor, ale není to všechno. I otestovaný člověk může být z různých důvodů stále infekční. Namístě je tedy dodržovat pravidlo 3R, tedy nosit roušky, mýt si ruce a dodržovat dostatečné rozestupy.

Bohužel chybí osvěta. Veřejnost není masově poučena, jak se na návštěvě seniorů chovat a jak své blízké chránit. Jímá mě doslova hrůza z toho, když vidím příbuzné, jak své blízké na návštěvě radostně objímají, přibližuje situaci gerontoložka.

Chybí personál a komunikace

Některé domovy pro seniory se obávají toho, že nezvládnou zajistit testování návštěvníků. Nemají totiž dostatek personálu a chybí jim i antigenní testy.

Čtěte také

Že chybí personál, víme mnoho a mnoho let. Pandemie koronaviru to jenom akcentovala. Zdravotní péče v sociálních zařízeních je velmi systémově podhodnocená. A zajištění návštěv a testování na místě bude velmi personálně náročné.

Testovat v domovech důchodců se začalo teprve nedávno, byť po tom odborníci volali už od jara. Podle Ivy Holmerové by ale velmi pomohlo také to, kdyby se zlepšila komunikace a příkazy by nebyly tak chaotické.

Představovali bychom si to plynulejší, vstřícnější a bez tolika příkazů, ale s určitou podporou a dopomocí. Pro mnoho zařízení je situace nejednoznačná a chaotická. Předpisy se mění systémem Odvolávám, co jsem odvolal. Na jedné straně chceme dbát předpisů, ale měly by být také ku prospěchu našich pacientů a pracovníků, kteří jsou v této době nesmírně potřební, uzavírá Iva Holmerová.

Další témata rozhovoru: Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví; současný stav péče o seniory; obavy z rozvolňování proticovidových opatření. 

Spustit audio

Související