Václav Malý: Papež chce povzbudit každého člověka, aby si uvědomil svoji důstojnost

3. květen 2019

Papež František čelí kritice, že se vzdaluje od katolické doktríny. Kritikové mu vyčítají liberální přístup k homosexuálům, rozvedeným lidem nebo luteránům.

Papež František chce povzbudit každého člověka, aby si uvědomil svoji důstojnost. A i když všelijak padá a selhává, on ho pořád vidí jako někoho, koho je třeba podpořit a dodat mu odvahu měnit svůj život,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí Václav Malý.

Gesto, které mluví za vše

Světící biskup pražský odkazuje na konkrétní příklad z letošního dubna, kdy v Římě papež prosil o smíření dva znepřátelené vůdce Jižního Súdánu. Svoji prosbu doprovodil tím, že jim políbil nohy.

„To by donedávna bylo něco naprosto nepředstavitelného. Papežové v tiárách se nechávali nosit na nosítkách a najednou tento člověk, který stojí v čele více než miliardy věřících, se skloní před lidmi, kteří mají krev na rukou,” popisuje Malý.

Papež není žádný prosťáček

Papež František je velmi chytrý a vzdělaný. Není to žádný prosťáček. A když otevírá prostor pro reflexi v určitých teologických otázkách, není to jen nepromyšlená spontaneita. Chce otevřít světélko i na teologickém poli. Ale především chce být blízko člověku bez ohledu na jeho světonázory,“ shrnuje pražský biskup hlavní důraz Františkova pontifikátu.

Papež mluví spontánně, ze srdce. Nic nepředstírá, nekouká po kamerách, jestli ho zabírají, když se usmívá. Je takový, jaký je. V soukromí i na veřejnosti.

Nemáme žít způsobem „spotřebuj a vyhoď“

Patnáctiletá Švédka Greta Thunbergová protestuje před švédským parlamentem proti změně klimatu.

Dalším v katolické církvi novým tématem, které papež František oficiálně nastolil, je otázka ekologie a ochrany životního prostředí. Potvrdil to nedávno i tím, kdy při generální audienci přijal 16letou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou.

V roce 2015 tématu vztahu člověka ke stvoření věnoval svou druhou encykliku, tedy nejzávažnější v hierarchii papežských dokumentů. Vyjádřil v ní, že člověk je součástí stvoření a má za něj zodpovědnost. Neměl by se chovat způsobem „spotřebuj a vyhoď“.

Teprve po vydání této encykliky jsem začal přemýšlet, když zkoumám svou duši, jestli se chovám vůči přírodě fajn. A zjišťuji, že někdy taky úplně ne, že někdy jsem v pokušení něco někde vyhodit. Začíná to u maličkostí. I proto jsem vděčný za tuto ekologickou encykliku a doporučuji ji ke čtení.“

Další témata rozhovoru: Jak dopadla anketa o největšího Slováka? Uvědomujeme si dostatečně, co nám přináší členství v Evropské unii? Proč si papež František vybral jako cíl své další cesty Bulharsko a Makedonii? Jak udržet stabilní základnu věřících? A co z kulturního dění v poslední době Václava Malého zaujalo?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.