Václav Malý: Papež František útok proti své autoritě unese

6. září 2018

Katolická církev čelí rozsáhlému skandálu. Na povrch vyplouvají kauzy sexuálního zneužívání nezletilých kněžími. Jak se skandál podepíše na důvěře lidí v církve?

„Je to smutná záležitost. Jedná se z velké části o odporné činy ze 70. a 80. let minulého století, ale to nic nemění nic na tom, že to je hrůzné,“ zdůrazňuje světící biskup pražský Václav Malý. „Je třeba, aby u prokazatelných případů byli duchovní postaveni mimo službu a vydáni světskému soudu. Jde o velmi závažné činy, které nelze krýt.“

V pravdě je síla

„Dříve se někteří biskupové a řeholní představení snažili dotyčného člověka přeložit na jiné místo v církvi ve snaze, aby skandál nepoškodil církev jako takovou. To ale není řešení. Je to porucha – nemoc. Tyto lidi je potřeba izolovat a nepřipouštět do prostředí, kde jsou v silném pokušení,“ míní Václav Malý.

V tomto smyslu mluvil ve svém prohlášení i papež František během své nedávné návštěvy Irska. „Je to pro církev nepříjemná situace, ale v pravdě je síla, i když bude nějaký čas trvat, než církev opět získá ztracený kredit,“ říká pražský biskup.

Je to útok na papeže

„Je mi líto, že bývalý nuntius ve Spojených státech Vigano uveřejnil dopis, kde napadá papeže Františka a vytváří teorie jistých silových skupin ve Vatikánu, aniž pro to přináší důkazy. Myslím, že je to součást útoku proti papežovi a že se to některému křídlu či skupině v církvi hodí,“ říká Václav Malý.

„Je to snaha oslabit papežovu autoritu a bude záležet, jak se sám rozhodne. Zatím má dost sil a jeho pontifikát celkově vzato vykazuje pozitivní rysy. Snaží se nepředstírat, že jsme bezvadní, ale přiznat si, že jsme společenství lidí slabých, klesajících, ale také lidí, kteří mohou čerpat naději a kteří by měli být autentičtí.“

Je to pro papeže složitá situace, ale já věřím, že je – civilně řečeno – chlap a že to unese.
Václav Malý

Duchovní jako morální autorita?

Podle Václava Malého se také v uplynulých desetiletích proměnilo vnímání duchovních osob ze strany věřících. Autoritu, kterou u nich v minulosti měli jen díky svému postavení posvěcené osoby, bylo snadné zneužít. V současné církvi už podle pražského biskupa kněží a řeholníci nejsou věřícími nahlíženi jako neotřesitelné morální autority.

„Dnes si posvěcená osoba musí umět autoritu u věřících získat,“ dodává Václav Malý s tím, že atmosféra v katolické církvi se podstatně mění.

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související