Václav Malý: Dohoda s muslimy ve Francii? Náboženské právo nemůže ovládat celou společnost

4. prosinec 2020

Ve Francii sílí tlak, aby muslimové podepsali dohodu o odmítnutí politického islámu a zahraničního vměšování. Je to dobrý krok, komentuje biskup Václav Malý. 

Měla by vzniknout takzvaná Charta republikánských hodnot, ve které se představitelé islámu zaváží k pravidlům, která budou dodržovat. Ultimátum, které dal francouzský prezident radě muslimské víry, brzy vyprší. V dokumentu je zakotveno odmítnutí politického islámu i jakéhokoliv zahraničního vměšování.

Muslimové by měli uznat, že jsou občany evropské společnosti

„Je to správný krok,“ komentuje dění ve Francii biskup Václav Malý. „Je třeba zamezit atentátům na křesťanské chrámy.

Čtěte také

Představitelé islámu by měli být příkladem. Měli by uznat, že jsou občany evropské společnosti a respektují občanské zásady.“

Muslimští lídři ve Francii mají podle biskupa zásadní vliv na své stoupence. „Je známo, že v některých francouzských mešitách jsou radikální imámové,“ říká biskup. 

Má se stát vměšovat do náboženských záležitostí?

Ve Francii je už od roku 1905 uzákoněno oddělení státní moci od církevní. Přísluší tedy francouzskému státu rozhodovat o duchovních? „Náboženské právo nemůže ovládat celou společnost. Musí být svoboda vyznání, ale i ta má své hranice. Nelze uplatnit násilné prostředky a demagogii. A takto ovlivňovat ty, kteří nepatří ke stejné náboženské tradici,“ myslí si biskup. 

Respekt a rovnoprávnost mužů a žen  

Podpisem dokumentu se muslimští představitelé mimo jiné zaváží k respektování rovnosti všech občanů před zákonem a k rovnoprávnému postavení mužů a žen. Ti, kteří chartu nepodepíší, budou muset Francii opustit. 

Další témata rozhovoru: boj francouzského prezidenta s politickým islámem; legenda sovětského disentu. 

Spustit audio

Související